Γαλάζιες λίμνες όλοι έχουμε δει. Παγωμένες, επίσης. Ακόμη και λίμνη με υποβρύχιο δάσος από έλατα υπάρχουν στον κόσμο, καθώς και λίμνες στα πιο απίστευτα μέρη, όπως μια έρημος. Πόσοι όμως έχετε δει από κοντά ή έστω από φωτογραφίες ροζ λίμνη; Σίγουρα ελάχιστοι. Κι όμως στην Αυστραλία υπάρχει η χαρακτηριστική ροζ λίμνη Hillier, οι εικόνες της οποίας μόνο εντύπωση μπορούν να προκαλέσουν στη θέασή της.

Πώς δημιουργείται αυτό το ιδιαίτερο ροζ χρώμα στη λίμνη

Οι επισκέπτες της Μελβούρνης, λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα του πάρκου Westgate έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.

Η λίμνη που βρίσκεται σε αυτό διαθέτει ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα, που σπάνια συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται σε ένα φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει το χρώμα του νερού, κυρίως τους θερμότερους μήνες, μετατρέποντάς το σε ροζ.

Μάλιστα, η λίμνη είναι σχεδόν τόσο αλμυρή όσο η Νεκρά Θάλασσα, με τους επιστήμονες να υποπτεύονται ότι ορισμένα βακτήρια που αγαπούν το αλάτι (κυρίως το Salinibacter ruber) και τα φύκια να δίνουν στη λίμνη τη ροζ της απόχρωση.

Ο συνδυασμός των ακτινών του ήλιου, λοιπόν, της έλλειψης βροχοπτώσεων και της αύξησης του επιπέδου άλατος στο νερό προκαλεί αυτήν την εντυπωσιακή αλλαγή, που αξίζει κανείς να παρατηρήσει από κοντά αν βρεθεί ποτέ στη Μελβούρνη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα φύκια που αναπτύσσονται στο βυθό της λίμνης παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία. Έτσι, όταν κάποιος κοιτά το νερό αυτή η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αντανακλά ένα ροζ χρώμα.

Η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν το Δεκέμβριο του 2012, ενώ η επαναφορά των νερών της λίμνης στο φυσιολογικό τους χρώμα θα γίνει κατά την διάρκεια του χειμώνα. Την χρονική περίοδο, δηλαδή, που πέφτουν οι θερμοκρασίες και αυξάνονται οι βροχοπτώσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.