Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Θάσο με τις ονειρικές της παραλίες, η φήμη των οποίων ταξιδεύει και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, και την πλούσια φύση που χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε γωνιά του νησιού η οποία πολλές φορές φτάνει μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, η Θάσος κρύβει πραγματικούς θησαυρούς στην ενδοχώρα της, τους οποίους σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Μικρά, γραφικά και ιστορικά χωριουδάκια μέσα στην υπέροχη φύση της Θάσου, που πολλές φορές συναγωνίζονται σε ομορφιά τις δημοφιλείς ακρογιαλιές του νησιού, αποτελούν πραγματικές εκπλήξεις για όσους αποφασίσουν να τα ανακαλύψουν.

Ένα από αυτά είναι και το Κάστρο, το οποίο θεωρείται και ο παλιότερος οικισμός του νησιού. Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, προσφέρει εκπληκτική θέα στα φαράγγια και τις χαράδρες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πήρε το όνομά του από το κάστρο που υπάρχει εδώ, το τείχος του οποίου χρονολογείται από το 1403. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατό από την θάλασσα βοήθησε στην προστασία του χωριού στο πέρασμα των χρόνων από τις επιθέσεις και τις λεηλασίες των πειρατών.

Στα πιο σημαντικά μνημεία του χωριού η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία χτίστηκε μέσα σε 40 μέρες με άδεια του Σουλτάνου το 1804. Για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του κάστρου.

Το χωριό από το 1905 κι έπειτα άρχισε να ερημώνεται, με τους κατοίκους του να επιλέγουν τις παράκτιες περιοχές του νησιού για την διαμονή τους. Τα τελευταία, χρόνια, ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες επισκεύασαν τα παλιά σπίτια χρησιμοποιώντας τα ως εξοχικές κατοικίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.