Συνήθως ένα σοκ είναι αρκετό για να επαναπροσδιορίσει κανείς κάποια πράγματα στην ζωή του, όπως άλλωστε συνέβη και με την πανδημία. Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία άλλαξε σχεδόν για πάντα την ζωή που όλοι γνωρίζαμε, κάνοντας τον καθένα ξεχωριστά να σκεφτεί πολύ τον τρόπο που ζούσε και τις επιλογές που έκανε. Ακόμη και στο κομμάτι του τουρισμού.

Οι ταξιδιώτες, πια, δείχνουν πιο συνειδητοποιημένοι με τον χρόνο που πέρασαν στο σπίτι να ήταν αρκετός ώστε να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους. Όπως όλα δείχνουν, αυτό που αναζητούν, πια, από τα ταξίδια τους είναι περισσότερη ουσία, και όχι απλή απόλαυση και κατανάλωση των χρημάτων τους.

Λάγος, Νιγηρία

Πάνω σε αυτήν τη λογική, «χτίζεται» σιγά σιγά και το επόμενο big thing στον τουρισμό, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα ταξίδια στις διάφορες πόλεις της Αφρικής με τον ζωηρό πολιτισμό και τις έντονες παραδόσεις. Η ήπειρος, λοιπόν, όπου ξεκίνησε η ζωή, όπως αναφέρει το Conde Nast Traveler, είναι πολύ πιο διαφορετική από ό,τι ο περισσότερος δυτικός κόσμος μπορεί να καταλάβει.

Το ταξίδι στην Αφρική, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία άλλωστε, θεωρήθηκε μέσω ενός δυτικού πρίσματος ως ένα ταξίδι κυρίως για σαφάρι και τίποτα περισσότερο. Αυτό σήμερα μοιάζει να αλλάζει καθώς ο αφρικανικός πολιτισμός προσελκύει μεγαλύτερη διεθνή προσοχή καθώς παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη μόδα, τη μουσική, την τέχνη ακόμη και τις διατροφικές επιλογές σε όλο τον κόσμο.

Άκκρα, Γκάνα

Φυσικά, η πολιτιστική πλευρά της Αφρικής είναι κάτι που πολλοί Μαύροι μέσα στη διασπορά γνώριζαν και τιμούσαν εδώ και δεκαετίες. Διασημότητες και διάφοροι εκπρόσωποι του πνεύματος όπως η Μάγια Αγκέλου, η Νίνα Σιμόν, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Λουίς Άρμστρονγκ πέρασαν χρόνο στη Δυτική Αφρική τη δεκαετία του 1950, τη δεκαετία του ’60 και τη δεκαετία του ’70. Πιο πρόσφατα, το πρόγραμμα καλλιτεχνών-κατοικίας Black Rock της Σενεγάλης του ζωγράφου Kehinde Wiley έφερε μια σειρά από μαύρους VIP στο Ντακάρ.

Φέτος, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη φουτουριστική έξυπνη πόλη Akon στη Σενεγάλη -ένα καινοτόμο πρότζεκτ- έμπνευση του Σενεγαλέζου τραγουδιστή και επιχειρηματία Akon, σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, ενώ μουσικά φεστιβάλ, από το Κέιπ Τάουν έως το Κάιρο, προσελκύουν παγκόσμια ινδάλματα της μουσικής σκηνής μπροστά στα πλήθη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η Εβδομάδα Μόδας του Λάγος ή το Dak’Art ευδοκιμούν εδώ και χρόνια, αλλά τώρα που αυτά τα γεγονότα γιορτάζονται ευρύτερα, αναγνωρίζεται στην Αφρική τελικά ότι έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στους επισκέπτες της, πέρα από το σαφάρι που όλοι έχουν στο μυαλό τους.

Κάστρο Κέιπ Κόουστ, Χρυσή Ακτή, Γκάνα

Η Αφρικανική Ένωση έχει δηλώσει το 2021 ως «Έτος των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Κληρονομιάς», με τα έθιμα, την τέχνη, τη θρησκεία, τη λαογραφία, τη μόδα, τη γαστρονομία, τη μουσική ακόμη και τη γλώσσα στο επίκεντρο να βοηθούν στην επέκταση της τουριστικής εμπειρίας σε ολόκληρη την Αφρική.

Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία αρχίζει να επικεντρώνεται στο να γίνει πιο περιεκτική, αναφέρει το άρθρο κλείνοντας, όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορεί να γιορτάζει αυτήν την ποικιλομομρφία που χαρακτηρίζει την Αφρική. Ο όρος πολιτιστικά ταξίδια όταν αναφέρεται στην Αφρική σημαίνει, τελικά, κάτι διαφορετικό και δεν θα μπορούσε να οριστεί καλύτερα πέρα από τα λόγια του πρώην προέδρου της Γκάνας Kwame Nkrumah, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει πει ότι «Δεν είμαι Αφρικανός επειδή γεννήθηκα στην Αφρική, αλλά επειδή η Αφρική γεννήθηκε μέσα μου».