Όποιος έχει επισκεφτεί τη Σίφνο μπορεί να καταλάβει ότι τίποτα στο συγκεκριμένο νησί δεν είναι τυχαίο. Η ομορφιά και η γραφικότητα που την χαρακτηρίζουν την έχουν αναδείξει σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, με τις εικόνες και τις εμπειρίες που βιώνει κανείς εδώ να κάνουν τους πάντες να επισκέπτονται ξανά και ξανά το νησί του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους και ιστορικούς οικισμούς του νησιού, εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα της Σίφνου και μαγεύει τους πάντες τόσο με την ιστορία του, όσο και με την απρόσκοπτη θέα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου, η οποία στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Αυτός δεν είναι άλλος από το Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι.

Χαρακτηριστικές εικόνες κυκλαδίτικης αισθητικής με πάλλευκα κτίρια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, ανθισμένες βουκαμβίλες και στενά σοκάκια με ζωγραφισμένες ντάμες ξελογιάζουν τον επισκέπτη.

Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο.

Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτίριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του. Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα.

Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Στο Κάστρο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, όπως επίσης καφενεία και μπαράκια.