Παρατηρώντας κανείς τη φωτογραφία η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο νου είναι σίγουρα κάποιο από τα γραφικά χωριουδάκια της Κεφαλονιάς. Τα πολύχρωμα, παραδοσιακά σπίτια των ψαράδων ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και το γραφικό λιμανάκι με τα ιστιοπλοϊκά και τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεται κανείς στην πολύχρωμη Άσσο ή το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο στο υπέροχο νησί του Ιονίου.

Και όμως η φωτογραφία είναι από το άγνωστο, στο ευρύ κοινό, ψαροχώρι Κασίς στο νότιο τμήμα της Γαλλίας. Στο σημείο όπου η Μεσόγειος συναντά τη νότια ακτή της Γαλλίας, το Κασίς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πολυσύχναστη μητρόπολη της Μασσαλίας (περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο), αλλά με την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα του μοιάζει σαν να εντοπίζεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Πλαισιωμένο από τη μία πλευρά από τον ψηλότερο γκρεμό της Γαλλίας Cap Canaille και το εθνικό πάρκο Calanque από την άλλη, το Κασίς αποτελεί πραγματική «τροφή» για κάθε ταξιδιάρικη ψυχή. Η γοητεία του μικρού αυτού χωριού κρύβεται από τη λάμψη του νερού στο λιμάνι και τα παστέλ κτίρια, μέχρι τον πανύψηλο πύργο που «βλέπει» στην πόλη, και δημιουργεί στους πάντες την αίσθηση ότι μπαίνουν μέσα σε έναν ιμπρεσιονιστικό πίνακα.

Ένας πραγματικός θησαυρός για τα μάτια, τα μικρά σοκάκια του Κασίς στο ιστορικό τμήμα του χωριού είναι εκπληκτικά ήσυχα, αλλά είναι επίσης φωτεινά, πολύχρωμα και γεμάτα με τη γοητεία της Προβηγκίας. Στην πλαγιά του χωριού βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο του Κασίς, το οποίο, πια, δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό, καθώς λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο. Ωστόσο, η θέα από εδώ είναι πραγματικά μαγική.

Γραφικό και όμορφο, το λιμάνι του χωριού με τις χαρακτηριστικές τράτες και τα πολύχρωμα σπίτια των ψαράδων, αποτελεί ίσως το πιο καρτποσταλικής ομορφιάς σημείο στο Κασίς, με τα εστιατόρια που εντοπίζονται σε αυτό να ειδικεύονται σε τοπικές λιχουδιές, και ιδιαιτέρως στα θαλασσινά!

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο του χωριού προς το Εθνικό Πάρκο Calanque, συναντάται και μία από τις πιο αγνές και παραδεισένιες παραλίες της περιοχής, η Plage Du Bestouan, ενώ η πιο δημοφιλής παραλία του Κασίς είναι η Plage de la Grande Mer μέσα στο χωριό.

Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για την υπέροχη φύση της, γι αυτό και μια πεζοπορία στα μονοπάτια του Cap Canaille αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κανείς εδώ. Η θέα από την κορυφή του βράχου κάνει το μάτι να χαθεί στην απεραντοσύνη της Μεσογείου.