Με την άνοιξη να έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της, και με τις παρούσες συνθήκες, αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ είναι να ταξιδέψουμε, έστω και νοητά, σε μέρη που κάνουν το βλέμμα να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο. Οι τρεις στεριανές πόλεις που ακολουθούν σας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ένα νοητό ταξίδι σε μέρη με νησιωτική αύρα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Πάργα

Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 140 μέτρων συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την γραφικότητα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, χαρακτηριστικά στοιχεία που την έχουν αναδείξει σε αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων και όχι μόνο.

Τα πολύχρωμα κτίρια φτάνουν μέχρι τα νερά του Ιονίου, ενώ ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια προς το λόφο με το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε κουκλίστικο σπίτι. Το φρούριο της Πάργας με την τοξωτή πύλη, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά κάποτε έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιβίωση της πόλης.

Αυτό που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το μικροσκοπικό Νησί της Παναγίας ακριβώς απέναντι από την πόλη, που μοιάζει βγαλμένο από πανέμορφη καρτ ποστάλ. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας και ένα κάστρο κατασκευασμένο από Γάλλους.

Ερμιόνη

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με νησί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «πόλη- νησί», καθώς συνδυάζει ιδανικά την νησιωτική ατμόσφαιρα και αισθητική με εκείνη της πόλης.

Πρόκειται για μια όμορφη και περιποιημένη κωμόπολη, δίπλα σε ένα υπέροχο, πευκόφυτο ακρωτήρι, το Μπίστι, που διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο και ακριβώς απέναντι από την Ύδρα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο πλευρές μιας στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι τόσο μικρή όσο πρέπει για μια εξόρμηση που τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της.

Πύλος

Σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Μεσσηνίας. Ο λόγος για την Πύλο, στον ομώνυμο κόλπο (γνωστός και ως κόλπος Ναβαρίνο) που περιβάλλεται από την υδάτινη αγκαλιά του Ιονίου και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη έτσι ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου. Με λευκά σπιτάκια με κόκκινες σκεπές, θυμίζει πολύ κάτι από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων αποτελεί σημείο αναφοράς, πριν την εξερεύνηση των αξιοθέατων της πόλης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα το Νιόκαστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, καθώς και το Ανάκτορο του Νέστορος, στο λόφο του επάνω Εγκλιανού.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη Βοϊδοκοιλιά βόρεια της Πύλου, με σχήμα μισοφέγγαρου, με ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά.