Η όμορφη Λισαβόνα αποτελεί την πρωτεύουσα της ένδοξης Πορτογαλίας, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο την εποχή των αποικιών αλλά ακόμα περισσότερο (!) πριν μερικά χρόνια, όταν και φιλοξένησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το αείμνηστο EURO…Η δεύτερη πιο σημαντική περιοχή της ιβηρικής χερσονήσου αποτελεί το οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της χώρας. Εν αντιθέσει με τις περισσότερες πρωτεύουσες δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο ή οποιαδήποτε επίσημη αναφορά που να την κάνει πρωτεύουσα αλλά λεπτομέρειες…Το ιστορικό κέντρο της βρίσκεται σε επτά λόφους, κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Τάγου, ενώ το εμπορικό τμήμα της πόλης βρίσκεται μεταξύ της παλαιάς πόλης Αλφάμα και της άνω πόλης Μπάιρο Άλτο. Στα δυτικά εκτείνεται το λιμάνι και τα προάστια Αλκάνταρα και Μπελέν. Στα δυτικά, θα βρείτε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη, το δασικό πάρκο Monsanto, έκτασης περίπου δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στη σύγχρονη ιστορία της μαθαίνουμε, ότι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα λίγα ουδέτερα και ανοιχτά ευρωπαϊκά λιμάνια, μία έξοδος για τους μετανάστες και ένα σταυροδρόμι κατασκόπων… Σημαντικότερη ιστορική στιγμή η 25 Απριλίου 1974 -κάτι έχει ο Απρίλιος τελικά- όταν στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών, επανέφερε τη δημοκρατία μετά από 48 χρόνια…Η γνωστή -σχεδόν αναίμακτη- επανάσταση των Γαρυφάλλων πήρε το όνομά της από το γεγονός, ότι πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα. Πως έγινε τότε και στη χώρα μας; Καμία σχέση…Από τότε άλλα σημαντικά γεγονότα ήταν μια μεγάλη φωτιά το 1988 (χρειάστηκε μια δεκαετία για να επανέλθει η περιοχή), η πόλη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1994 και η επιτυχημένη διεθνής έκθεση EXPO’ 98, με τον επιπλέον εορτασμό για τα πεντακόσια χρόνια από το ταξίδι του Βάσκο Ντε Γκάμα στην Ινδία. Ακόμα, κάθε Μάρτιο ο διεθνούς φήμης (μισο)Μαραθώνιος, το Σύμφωνο της Λισαβόνας του Μαρτίου 2000, αναφορικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το Euro 2004 ασφαλώς…, η εκκίνηση του Dakar Rally τον Ιανουάριο του 2006 και 2007 και διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ.

Αν σκοπεύετε να πάτε, θα βρεθείτε στο κέντρο Baixa, ό,τι απέμεινε, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1755, που ισοπέδωσε μεγάλος μέρος της μεσαιωνικής πόλης. Η νέα μορφή αποτελείται από ανηφορικούς και ελικοειδείς δρόμους, ό,τι πρέπει δηλαδή για να μην πάρετε αμάξι αλλά τελεφερίκ και να ανεβείτε στο κάστρο του Sao Jorge, όπου βρίσκεται επιπλέον και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Κοντά στον ποταμό θα βρείτε την Alfama, που ως παλαιότερη έχει αντέξει σεισμούς και καταποντισμούς και θα περπατήσετε στις διάφορες πλατείες, όπως στις Praca do Comercio, Praca Rossio, Praca des Restauradores καθώς και το μοναστήρι Jeronimos, τον πύργο Belem, τον ανελκυστήρα γοτθικού στυλ Elevador de Santa Justa και το μνημείο των ανακαλύψεων Padrao dos Descobrimentos. Θα χαρείτε μπαρόκ, γοτθικό, παραδοσιακό πορτογαλικό ρυθμό, αλλά και μοντέρνες κατασκευές. Από μουσεία υπάρχει το Αρχαίας Τέχνης, το ΜουσείοCalouste Gulbenkian, το Μουσείο Κεραμιδιών πορτογαλικού στιλ, το Μουσείο βασιλικών αμαξών (η μεγαλύτερη στον κόσμο), το Μουσείο του Design, καθώς και ένα ενυδρείο, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη…

Που να φάτε:

A Tasca: για ρομαντική ατμόσφαιρα με οικονομικές τιμές.
Bica do Sapato: Ο John Malkovich είναι ένας από τους ιδιοκτήτες και όχι τυχαία. Γυάλινοι τοίχοι, διαστημικά εφέ σε ένα ιδιαίτερο εστιατόριο για ιδιαίτερα γούστα.
La Brasserie de l’Entrecôte: όμορφη ατμόσφαιρα με παριζιάνικο ύφος, ιδανική και για οικογένειες.
Lautasco : Για όσους θέλουν τοπική κουζίνα, σε μια ωραία τοποθεσία. Προτιμήστε τον σολομό στο γκριλ.
Café Mise en Scène: ένα γαλλικό καφέ για να απολαύσετε με τη συνοδεία ενός φοντού σοκολάτας το απόγευμα σας.
A Carvoaria : ένα μυστικό των κατοίκων, που θα το βρείτε γεμάτο χάρη στο φιλικό σέρβις και το πολύ καλό φαγητό. Πικάντικα λουκάνικα, φιλέτα με σκόρδο είναι μερικές προτάσεις.
A Económica: Άλλη μια πρόταση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα σε ψάρι και κρέας.
Adega do Gonçalves: Άλλη μια αγαπημένη επιλογή των κατοίκων με πορτογαλική κουζίνα. Όπως και το Jardim dos Frangos αλλά και το Esplanada Santa Marta.
Dom Pedro I: Για τους λάτρεις των θαλασσινών σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και σε καλές τιμές.

Διασκέδαση

Για ζωντανή μουσική στο A Baîuca
Για φάντο (πορταγαλική μουσική) στα Adega do Ribatejo, Adega Machado, Adega Mesquita
Για τους πιο μοδάτους υπάρχουν τα Art, Bar do Rio, Lux, Belém Bar Café, Capela

Ψώνια

…μην διστάσετε γιατί η Λισαβόνα θεωρείται η πιο οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο κέντρο θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ενώ κάποια άλλα αξίζει και μόνο να τα επισκεφτείτε λόγω της ιδιαίτερης διακόσμησής τους όπως είναι τα Luvaria Ulises, Ourivesaria Alianηa καιCasa das Velas do Loreto. Το Chiado είναι η μέκκα της μόδας της περιοχής. Τέλος, θα βρείτε και θα παζαρέψετε δερμάτινα παντός τύπου, χειροποίητα αντικείμενα αλλά και χρυσό τουλάχιστον 19.2 καρατίων στις καλύτερες τιμές.