Τα χωριά των Ιωαννίνων κατέχουν εκλεκτή θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών που δηλώνουν λάτρεις της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, της γραφικότητας και αυθεντικότητας, καθώς και της πλούσιας φύσης των ορεινών όγκων της περιοχής.

Όλα αυτά προσφέρουν, εκτός από μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, και απίστευτες εικόνες που ο επισκέπτης τους θα θυμάται για πάντα. Όπως αυτές που αντικρίζει κανείς σήμερα στο ιστορικό χωριό της Δερβίζιανας, με το πάλλευκο πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα κάνοντάς τα όλα να μοιάζουν μαγικά. Και η αλήθεια είναι ότι λίγη μαγεία τον τελευταίο καιρό την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Σε υψόμετρο 502 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στην αρχή του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Πρέβεζα, τα Δερβίζιανα είναι ένας γραφικός προορισμός του Δήμου Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή. Σύμφωνα με την ιστορία του χωριού, η οποία ξεκινά μεν από την Οθωμανική εποχή, η Τουρκοκρατία ήταν εκείνη που διατάραξε και καθόρισε τον χάρτη της περιοχής.

Οι κάτοικοι του χωριού μπλέχτηκαν με τους Τούρκους και συνυπήρχαν μαζί τους αρμονικά. Οι Σουλιώτες συγκέντρωσαν 700 άντρες, οι οποίοι εισέβαλαν στο χωριό στις 26 Ιουλίου κατασφάζοντας όλους τους άντρες, αφήνοντας όμως ελεύθερα όλα τα γυναικόπαιδα, τα οποία εξανάγκασαν σε φυγή. Έκτοτε, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Σουλιώτες μετατρέποντάς το σε φάρο του Ελληνισμού.

Σήμερα, στην πλατεία του χωριού το ενδιαφέρον κεντρίζει ο «αθάνατος» πλάτανος και η πέτρινη βρύση, ενώ αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες των Δερβίζιανων καθώς και το μοναστήρι και η προτομή του Ζέρβα, πάνω από το ναό του Αγίου Νικολάου.