Το άκουσμα και μόνο του ονόματός του δημιουργεί στον επισκέπτη μια ευχάριστη διάθεση, ενώ τον γεμίζει με άκρως θετική ενέργεια. Η Χορεύτρα, λοιπόν, είναι ένας ημιορεινός οικισμός στη Μεσσηνία σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη της Μεσσήνης, έδρα του ομώνυμου δήμου στον οποίο και υπάγεται, σε υψόμετρο 414 μέτρων με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με πολύ πράσινο και γάργαρα νερά.

Το χωριό της Μεσσηνίας που σας καλεί σε… χορό

Η ιστορία του ακολουθεί εκείνη της ευρύτερης περιοχής στην οποία συναντάται, καθώς και του νομού γενικότερα, καθώς κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου, ενώ στη νεότερη εποχή αρκετοί από τους κατοίκους του προέρχονται από τους περίφημους «ανεβοκατεβάτες», Αρκάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατά την διάρκεια της άνοιξης ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στην Αρκαδία και κατά τον χειμώνα κατέβαιναν στη Μεσσηνία.

Μια βόλτα στους δρόμους του ήρεμου και γαλήνιου αλλά εξίσου όμορφου χωριού της Μεσσηνίας είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς όμορφα και καλά διατηρημένα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αλλά και τις εκκλησίες της Χορεύτρας: την Ιερά Μονή της Υπαπαντής και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με την υπέροχη θέα.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και άλλα πανέμορφα χωριά της περιοχής που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, όπως το Μανιάκι, το Κουτήφαρι αλλά και το οροπέδιο της Μάλης και το κάστρο της περιοχής με το όνομα Σαφλαούρο.