Η ονομασία του καθορίζει και την τοποθεσία του, καθώς το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις συναντάται λαξευμένο στο μέσον περίπου ενός κάθετου, επιβλητικού βράχου στο βουνό Αμαδερός ανατολικά της Βόνιτσας.

Το ξωκλήσι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, δημιουργήθηκε μετά από «επιθυμία» της ίδιας της εικόνας του Αγίου Νικολάου, του Νέου όπως αναφέρεται, καθώς αυτή είχε παρατηρηθεί ότι «έφευγε» από το εξωκκλήσι της Κουκουμίτσας όπου ήταν η παλαιότερη τοποθεσία του και κατέληγε σε μια μικρή σπηλιά στις πλαγιές του Αμαδερού.

Λόγω της συχνότητας του συμβάντος οι κάτοικοι της Βόνιτσας μετέτρεψαν την μικρή αυτή σπηλιά σε ξωκλήσι, το οποίο αφιερώσανε στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, εν Βουνένοις. Κλείνοντας την εξωτερική πλευρά της σπηλιάς με τον έναν από τους τοίχους του μικρού ναού, δημιουργήθηκε αυτό το ξεχωριστό εκκλησάκι που η θέασή του προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη της περιοχής.

Το ξωκλήσι από ψηλά, όπως φαίνεται και από τα πλάνα της ομάδας n.p. production, μοιάζει με πάλλευκη πινελιά στο τραχύ και άγριο φυσικό σκηνικό του Αμαδερού, κλέβοντας τις εντυπώσεις.