Η ακριτική Φλώρινα έχει το πλεονέκτημα να συμπεριλαμβάνει στα όρια της έξι φυσικές λίμνες. Με το κινηματογραφικό σκηνικό των Πρεσπών να είναι και το πιο διάσημο απ’ όλα, υπάρχουν εξίσου όμορφα και γοητευτικά τοπία που κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού.

Ένα από αυτά και το σκηνικό που συναντάται στη λίμνη Ζάζαρη, λίγα χιλιόμετρα νότια του χωριού Αετού, στη μικρότερη λίμνη του νομού. Κρυμμένη πίσω από ένα χαμηλό ύψωμα, εμφανίζεται η γαλάζια και γαλήνια επιφάνειά της.

Η λίμνη συναντάται σε υψόμετρο 602 μέτρων και καταλαμβάνει μία έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η περίμετρός της αγγίζει τα 6 χλμ., ενώ το μέσο βάθος τα 4,6 μέτρα και το μέγιστο τα 6,5 μέτρα. Τροφοδοτείται από έναν χείμαρρο του ποταμού Σκλήθρου, καθώς και από κάποιες πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα της, τροφοδοτώντας με τη σειρά της τη γειτονική λίμνη Χειμαδίτιδα.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους και κάποια σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα, καθώς και διάφορα αμφίβια, πολλά ερπετά και ψάρια του γλυκού νερού.

Γύρω της απλώνεται ένα υπέροχο και πολύχρωμο μωσαϊκό δασών, λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων, που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το υπέροχο φυσικό σκηνικό που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί εδώ.

Ο κύκλος της λίμνης με ποδήλατο βουνού στο βατό χωματόδρομο που την περιβάλλει, από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει κανείς να βιώσει, ενώ στα νερά της μπορεί να απολαύσει κανείς διάφορες δραστηριότητες. Στις ανατολικές όχθες της λίμνης βρίσκεται ο όμορφος οικισμός του Λιμνοχωρίου, στον οποίο οφείλει και την έτερη ονομασία της, Λίμνη Λιμνοχωρίου.