Μέσα στην καταπράσινη φύση του ορεινού όγκου της Ορεινής Αρκαδίας ο επισκέπτης της περιοχής ανακαλύπτει πραγματικά «διαμαντάκια».

Ανάμεσά τους και άγνωστα γραφικά χωριουδάκια που προσφέρουν στους επισκέπτες τους απόλυτες στιγμές ηρεμίας και γαλήνης μακριά από τους πολυσύχναστους και πιο δημοφιλείς «γείτονές» τους.

Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν τα πιο γνωστά από αυτά για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, και όχι μόνο, αξίζει κανείς να ανακαλύψει μυστικές γωνιές, άγνωστες ακόμη στο ευρύ κοινό, που κλέβουν τις εντυπώσεις και με το παραπάνω.

Ασέα

Η γενέτειρα- κόσμημα του Νίκου Γκάτσου είναι ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Τρίπολη. Ο λόγος για την Ασέα, με την πλούσια ιστορία, η οποία παραμένει ορατή μέχρι σήμερα στα κτίρια του χωριού. Τα ερείπια του αρχαίου τείχους αποτελούν τρανή απόδειξης της ιστορικότητας του τόπου, ενώ αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται σε μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.

Την καρτποσταλική εικόνα του χωριού με τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα στενά και ήσυχα δρομάκια, συμπληρώνει το αισθητικό δάσος ολόγυρά του, γεμάτο με καστανιές και πεύκα. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της Ασέας δεν είναι άλλο από το αστεροσκοπείο της με τον χαρακτηριστικό θόλο αλουμινίου, το οποίο μάλιστα θεωρείται, ίσως, και το μικρότερο σε όλο τον κόσμο.

Κοσμάς

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Ελληνικό

Υπέροχα διατηρημένα πετρόκτιστα κτίρια, που διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα δρομάκια που ταξιδεύουν νομίζεις σε άλλη εποχή και μια κεντρική πλατεία «κούκλα» για να απολαύσει κανείς αυθεντικούς παραδοσιακούς μεζέδες με τσίπουρο ή μερακλίδικο ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεδάκια της, στα βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού, μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας.

Από τα πιο σημαντικά κτίρια το μεγαλοπρεπές, διώροφο διδακτήριο, στην κεντρική πλατεία του Ελληνικού, που κάποτε λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το ηρώο, αφιερωμένο στους πεσόντες. Επίσης, στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο οποίο ξεχωρίζουν δύο εντυπωσιακοί πολυέλαιοι.