Είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι της Ίου, αλλά και η τελεύταια αναχωρώντας από αυτό. Μια μικροσκοπική πάλλευκη πινελιά στο καφετί των λόφων που αγκαλιάζουν το Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, δημιουργήθηκε λες γι αυτόν ακριβώς το λόγο: να καλωσορίζει και να αποχαιρετά τους επισκέπτες της Ίου.

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, στο δεξί χέρι έτσι όπως μπαίνουν τα πλοία στο νησί και στο αριστερό εκείνων που φεύγουν, το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων από το 1600, προσθέτοντας μια γραφική νότα, στο πολυσύχναστο λιμάνι του νησιού.

Αρκετοί τρούλοι, δύο καμπαναριά -ένα στην είσοδο με επτά καμπάνες και ένα πάνω στην πύλη με τρεις καμπάνες- και δύο γλάροι πάνω στον σταυρό στα βασικά χαρακτηριστικά του.

Η πιο μαγική ώρα για να επισκεφτεί κανείς το εκκλησάκι και να θαυμάσει από κοντά την απέριττη και λιτή κυκλαδίτικη ομορφιά του, αδιαμφισβήτητα η ώρα του ηλιοβασιλέματος με τις χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου να βρίσκουν τον τέλειο καμβά στο πάλλευκο, μικρό κτίσμα.