Την επιστροφή τους στους αιθέρες, έπειτα από τρίμηνη αναγκαστική «καθήλωση» τους στο έδαφος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, «γιόρτασαν» στο αεροδρόμιο της Βιέννης οι Αυστριακές Αερογραμμές Austrian Airlines (AUA), αποχαιρετώντας την «παρθενική πτήση» της «μετακορονοϊκής εποχής» προς το Μόναχο της Γερμανίας.

Τον Ιούνιο, υπάρχει στο πρόγραμμα μόλις το 5% της προσφοράς του προηγούμενου έτους τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης ο διευθυντής της εταιρείας Αλέξις φον Χόενσμπροεχ, σημειώνοντας πως αυτό είναι «ακόμα σχεδόν τίποτα», για να προσθέσει ταυτόχρονα ότι η AUA αρχικά θα πραγματοποιεί πτήσεις σε περισσότερους από 30 προορισμούς, που, όμως, λόγω περιορισμένης ζήτησης, θα εξυπηρετούνται λιγότερο συχνά και με μικρότερα αεροσκάφη.

Η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί σε 20% τον Ιούλιο και, στη συνέχεια, θα υπάρξει επίσης επιστροφή των δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων, αρχικά προς Νιούαρκ / Νιου Τζέρσεϋ, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Μπανγκόκ, ενώ, μέχρι το τέλος του έτους, έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση στο 50% των πτήσεων «σε σύγκριση με τις εποχές της κανονικότητας».

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υπάρξει μία «νέα κανονικότητα», ανέφερε ο διευθυντής των Αυστριακών Αερογραμμών, σημειώνοντας πως προς τούτο θα χρειαστούν «περισσότερα χρόνια παρά μήνες», και μόλις για το το 2022 ή το 2023 θα αναμένεται το 80% του επιπέδου πριν από την κρίση.

Σύμφωνα με τον Αλέξις φον Χόενσμπροεχ, «στόχος μας ήταν να ξαναπετάξει και πάλι η εταιρεία» και αυτή η επανεκκίνηση τη Δευτέρα ήταν επομένως μια «συναισθηματική στιγμή», κατά την οποία η πληρότητα βρέθηκε στο 70% και ο ίδιος είναι «πολύ ικανοποιημένος με αυτό, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι “ανασφαλείς” ως προς κρατήσεις που χρονικά είναι πιο απομακρυσμένες.

Υπήρχε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα σήμερα στο αεροδρόμιο της Βιέννης την οποία βίωσαν οι επιβάτες της «παρθενικής» πτήσης της AUA προς το Μόναχο, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν τριών μηνών λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Οι επιβάτες στην Πύλη F01 καλωσορίστηκαν από δεκάδες αεροσυνοδούς της εταιρείας που είχαν παραταχθεί σε σειρές, επευφημώντας και κυματίζοντας σημαίες, με την ανακούφιση όλων να είναι περισσότερο από εμφανής.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις ξανά το αεροδρόμιο σε λειτουργία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Αεροδρομίου Βιέννης Γιούλιαν Γέγκερ, κάνοντας λόγο για «προνόμιο και χαρά» που μπορεί να ξανακοιτάξει μπροστά.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι τα μέτρα υγιεινής στο αεροδρόμιο έχουν αυξηθεί και εφαρμόστηκαν κοινωνικές αποστάσεις, ενώ, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι ο ίδιος προσβλέπει σε «μερικές χιλιάδες επιβάτες» ημερησίως, αντί – όπως τις προηγούμενες εβδομάδες – τις μερικές εκατοντάδες.

Οι επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Βιέννης σταμάτησαν σχεδόν πλήρως την λειτουργία τους τον Μάιο, όταν καταγράφηκαν μόνον 20.202 ταξιδιώτες, που αντιστοιχούν στο 0,7% της κίνησης του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου ήταν επίσης συγκριτικά αδύναμες, αλλά από σήμερα, 15 Ιουνίου, θα υπάρξουν και πάλι πολύ περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις, έτσι ώστε να προκύψουν και πάλι αυξήσεις, αλλά οι οποίες θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα επίπεδα πέρυσι.

Οι κινήσεις των πτήσεων στο Αεροδρόμιο Βιέννης σημείωσαν μείωση κατά 95,6% το Μάιο του 2020 και ο όγκος των φορτίων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους.