Στην πεδινή κοιλάδα στο δυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 7 χλμ. από την Χώρα της Νάξου συναντάται ένα από τα πιο εύφορα χωριά του.

Ο Άγιος Αρσένιος, οι ντόπιοι τον αποκαλούν και Αγερσανί, σύμφωνα με την παράδοση οφείλει την ονομασία του σε ένα μικρό ξωκλήσει που σώζεται μέχρι σήμερα και προϋπήρχε στην περιοχή πριν από την δημιουργία του χωριού, ενώ οι πρώτες αναφορές σε αυτό ως τοπωνύμιο χρονολογούνται στο 1435 σε ένα έγγραφο του Δούκα Κρίσπου.

Πάλλευκα παραδοσιακά σπίτια με όμορφες λουλουδιασμένες και προσεγμένες χρωματιστές αυλές, η μεγάλη ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 19ου αιώνα στα όσα θα παρατηρήσει κανείς περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του χωριού. Επίσης, στα όσα αξίζει κανείς να δει από κοντά οι ανεμόμυλοι στο λόφο του Στρούμπουλα και ο αρχαιολογικός χώρος των Υρίων σε απόσταση 1 χλμ. από το χωριό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εύφορα χωριά της Νάξου, με τους κατοίκους του να ασχολούνται κυρίως με την γεωργική καλλιέργεια της διάσημης, πια, πατάτας Νάξου, όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη παραγωγή της σε ολόκληρο το νησί.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Αρσενίου ανήκουν και κάποιες από τις διασημότερες και ομορφότερες παραλίες του νησιού όπως ο Άγιος Προκόπιος, η Αγία Άννα και η Πλάκα.