Το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, Ilan and Asaf Ramon International Airport, το δεύτερο της χώρας, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και εντυπωσιάζει το κοινό τόσο με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του, όσο και με την τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται στην έρημο του Negev, 18 χλμ. βόρεια της πόλης Eliat.

Το αεροδρόμιο με τα πάνελ λευκού αλουμινίου που περιβάλλουν όλο το εξωτερικό κτίσμα να αποτελούν και το σημείο αναφοράς του, είναι σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Amir Mann-Ami Shinar και Moshe Zur, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αλλαγής τόσο του τοπικού, όσο και του διεθνούς τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ και της Ερυθράς Θάλασσας.

Απλώνεται σε μια έκταση 1.250 στρεμμάτων περίπου και ξεχωρίζει για τις φωτεινές πολύπλευρες προσόψεις του, οι οποίες ακολουθούν το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του και ανταποκρίνονται στο υπάρχον τοπίο και κλίμα.

Τα πάνελ λευκού αλουμινίου, μάλιστα, εκτός από το αισθητικό κομμάτι εξυπηρετούν και στην «αυτοσκίαση» του αεροδρομίου, η οποία επιτυγχάνεται με την αντανάκλαση του φωτός.

Το τερματικό κτίριο του αεροδρομίου μετρά έκταση 45.000 τ.μ., ενώ διαθέτει πύργο εναέριας κυκλοφορίας ύψους 45 μέτρων και διαδρόμους αποπροσγείωσης 3.600 μ. Στο εσωτερικό του κτιρίου το «πολύπλευρο εξωτερικό κέλυφος» σπάει από γυάλινους τοίχους, που σηματοδοτούν τις εισόδους και τις περιοχές επιβίβασης, ενώ επιτρέπουν στους επισκέπτες του αεροδρομίου να απολαμβάνουν και την εντυπωσιακή θέα στο ερημικό τοπίο ολόγυρά τους.

Σκοπός του αεροδρομίου, πάντα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι να αποκτήσει μεγάλη δυναμική και να εξυπηρετεί ετησίως έως 4.25 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2030.