Μπαίνουμε σε άκρως καλοκαιρινή διάθεση, βοηθάει και ο καιρός αρκετά, γι αυτό και οργανώνουμε τις πρώτες θαλασσινές εξορμήσεις σε κοντινά νησάκια από την Αθήνα.

Τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον Αργοσαρωνικό υπάρχουν επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα. Πρόκειται, μάλιστα, για προορισμούς που ενδείκνυνται τόσο για ολιγοήμερες όσο και για πολυήμερες αποδράσεις.

Άνδρος

Το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, με την γοητευτική και κοσμοπολίτικη Χώρα, τις όμορφες παραλίες, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τη μεγάλη ναυτική παράδοση, ενδείκνυται για τα πρώτα μακροβούτια της σεζόν. Η κοντινή της απόσταση από την Αττική, το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες, την έχει αναδείξει σε δημοφιλή προορισμό, τόσο για μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, όσο και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Η περιήγηση στη Χώρα της Άνδρου αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς ο πανέμορφος οικισμός είναι καλαίσθητος και φιλόξενος. Μην παραλείψετε τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία του Αφανή Ναύτη, εκεί που το νησί μοιάζει να βουτά στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη.

Απαραίτητη η στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, αλλά και η επίσκεψη στα εξαιρετικά μουσεία της. Όπως το εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων που συνδέονται με τη ναυτική ιστορία του νησιού.

Το λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, πρωτεύουσα η Χώρα και ένας από τους πιο δημοφιλείς οικισμούς της το Μπατσί. Στις πιο φημισμένες παραλίες της οι Της Γριάς το πήδημα, Χρυσή Άμμος, Νημπορειό, Ζόργκος, Άχλα κ.α.

Τζια

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της.

Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.

Σπέτσες

Ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες φημίζονται για την ένδοξη ναυτική παράδοση, την αξιόλογη ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους. Σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την Πειραιά, απέχουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μόλις 2 ώρες, ενώ προσεγγίζονται και οδικώς μέσω της Κόστα.

Γνωστές ως «Πιτυόνησος» και «Πιτυούσα» κατά την αρχαιότητα, οφείλουν το σημερινό όνομά τους στους ναυτικούς του Μεσαίωνα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την περίοδο 1821-1832, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρά ήταν από τα πρώτα νησιά που εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, αναδείχτηκαν δύο από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του νησιού, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και ο Ανδρέας Μιαούλης.

Εδώ θα βρείτε λίγες (το νησί καταλαμβάνει μία έκταση 22,5 τ.χλμ.) παραλίες, αξιόλογες και ποιοτικές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διασκέδασή σας, αλλά και πανέμορφες εικόνες και τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο νησί αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για short breaks!

Κύθνος

Τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, μια ολόλευκη Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό. Με κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό, η Χώρα της Κύθνου θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Στα highlights του νησιού, η Δρυοπίδα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές τους, η γραφική Αγία Ειρήνη, η Παναγιά Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία και η Κολώνα, μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

Οι θερμές πηγές εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες στην Κύθνο, αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις όμορφες παραλίες της, όπως οι οργανωμένες Επισκοπή και Απόκρουση, ο Άι Σώστης, τα Ποτάμια και, φυσικά, η εξωτική Κολώνα που κλέβει τις εντυπώσεις.

Ύδρα

Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της χωράει απλόχερα η ομορφιά μιας υπέροχης αρχιτεκτονικής, μιας κοσμοπολίτικης αύρας και μιας ένδοξης ιστορίας. Η Ύδρα σας υποδέχεται αμφιθεατρικά χτισμένη με τα παραδοσιακά, πέτρινα κτίρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές να αγκαλιάζουν το παλιό λιμάνι.

Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται εδώ κι έτσι μπορεί κανείς να εκτιμήσει είτε το περπάτημα είτε τα ακούραστα γαϊδουράκια, που προσθέτουν μια πινελιά γραφικότητας στο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί. Αφού θαυμάσετε το πανέμορφο σκηνικό στο Παλιό Λιμάνι, ανηφορίστε προς την παλαιότερη συνοικία του νησιού, την Κιάφα.

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης και παρατηρήστε τα αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη και Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Αξίζει να επισκεφτείτε και κάποια από τις εκθέσεις που διοργανώνονται στο νησί με τον έντονα arty χαρακτήρα. Κοντά στο λιμάνι της Ύδρας και εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια είναι οι παραλίες Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι και Μανδράκι. Για τις υπόλοιπες θα χρειαστεί να πάρετε θαλάσσιο ταξί, βάρκα ή γαϊδουράκια.