«Οίνοι από την αρχαιότητα», αυτόχθονες ποικιλίες κρασιού της Κροατίας θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της ομώνυμης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Απριλίου στο Ζάγκρεμπ, με ογδόντα παραγωγούς κρασιού να μυούν στα «μυστικά» τουλάχιστον 140 ποικιλιών κρασιού, όσους ανταποκριθούν στη σχετική πρόσκληση.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης –το υπουργείο Γεωργίας και τοπικοί οινοπαραγωγοί– ανακοίνωσαν ότι ο πλούτος των αυτόχθονων ποικιλιών κρασιού της Κροατίας εγγυάται την επιτυχία της διοργάνωσης και, παράλληλα, αναδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.

Ο καθηγητής της Γεωργικής Σχολής, Έντι Μάλετιτς, μίλησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την διατήρηση των αυτόχθονων ποικιλιών κρασιού, που, όπως είπε, καλλιεργούνται από την αρχαιότητα και θεωρούνται εθνικοί θησαυροί, αναφέρει το ΑΠΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι Κροάτες επιλέγουν τα τοπικά κρασιά. Συγκεκριμένα, το 93% των ερωτηθέντων δήλωσε πως προτιμά τους τοπικούς οίνους, ενώ το 7% επιλέγει ετικέτες από χώρες του εξωτερικού. Το 55% των ερωτηθέντων προτιμά το κόκκινο κρασί, ενώ το 41,1% τον λευκό οίνο.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού στην Κροατία το 2017 ήταν στα 22 λίτρα. Το 2017, η συνολική παραγωγή του οίνου ανήλθε σε 760.000 εκατόλιτρα, με τους πιο σημαντικούς οίνους να είναι οι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (449.760 εκατόλιτρα ή 59.2% της συνολικής παραγωγής).