Ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιού του μεσοπολέμου και οι ερημωμένες δεξαμενές του, στη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Κουρούτας στην Αμαλιάδα, έχει μετατραπεί σε ένα ονειρικό design ξενοδοχείο, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχα projects διεθνών προορισμών.

Ο λόγος για το Dexamenes Seaside Resort, ένα εγχείρημα του επιχειρηματία Νίκου Καραφλού, που απ’ ό,τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα κινήσει το ενδιαφέρον των διεθνών ταξιδιωτικών μέσων. Μάλιστα το Lonely Planet αναφέρεται στο ξενοδοχείο ως την ιδανική επιλογή για μία «μοναδική απόδραση σε έναν μοντέρνο προορισμό με απλό και ταυτόχρονα κομψό σχεδιασμό».

Οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές δομές παραγωγής κρασιού που χαρακτηρίζουν την περιοχή –μετά το ξέσπασμα της κρίσης της κορινθιακής σταφίδας το 1910 στην Ελλάδα έπρεπε να βρεθούν τρόποι μετατροπής του αποθέματος σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως το κρασί– έδωσαν την θέση τους σε ένα μοντέρνο resort, που αποτελεί προορισμό από μόνο του.

Η ιστορία και η ακατέργαστη ομορφιά των υπαρχόντων κτηρίων όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά αναδείχθηκαν και στο μέγιστο, με τεχνικές που μετέτρεψαν την αυστηρή λειτουργικότητά τους σε έναν χώρο ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης.

Χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαλαίωση των κτηρίων το σκυρόδεμα, ο χάλυβας και το γυαλί, ενώ έντονο είναι και το στοιχείο του ξύλου, ως φόρος τιμής προς την ναυτική σύνδεση του τόπου με τη θάλασσα.

Η ύπαρξη της αντίθεσης μεταξύ του παλιού και του σύγχρονου και η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία, στα όσα χαρακτηρίζουν το resort, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου k-studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη.

Οι πρώην δεξαμενές κρασιού, λοιπόν, σήμερα φιλοξενούν 8 πολυτελείς σουίτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία και την προηγούμενη χρήση του χώρου. Με  θεά στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, ακριβώς μπροστά του ο επισκέπτης εδώ μπορεί να βιώσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.

Τέλος, για το 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός εστιατορίου που θα χρησιμοποιεί βιολογικές πρώτες ύλες για την δημιουργία των πιάτων του, ένα delicatessen που θα πουλάει τοπικά προϊόντα και ένας χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να μαθαίνει τα πάντα σχετικά με την ιστορία του χώρου.

Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher & Reiner Bauman, www.brechenmacher-baumann.com