Σύμφωνα με στοιχεία για την τουριστική κίνηση που έδωσε σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας παρουσίασαν θετικό πρόσημο απόδοσης για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση κατά 4,9% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και αύξηση κατά 5% της μέσης τιμής δωματίου, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος) του 2016. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι επιδόσεις του φετινού Ιουνίου, ωστόσο, δεν ήταν οι αναμενόμενες σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα, καθώς αυτή κινήθηκε με άνοδο 3,1% και τη μέση τιμή δωματίου, που με τη σειρά της έκλεισε στο 2,3%.

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σημειώνει η Ένωση, έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη του προορισμού. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία «European Benchmarking», η Αθήνα παραμένει η δεύτερη φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ξεπερνώντας μόνο την Κωνσταντινούπολη σε τιμές, η οποία βρέθηκε σε δυσχερή θέση, λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισε και προχώρησε σε εντυπωσιακές εκπτώσεις της τάξης του 30% κατά μέσο όρο.

Τέλος, η Ένωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τουριστική Αθήνα -σταθερά και σταδιακά- ανακάμπτει μετά από μια μακρά περίοδο πίεσης και ύφεσης, αν και δεν έχει επανέρθει η απαραίτητη ισορροπία ζήτησης και τιμών στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα. Μάλιστα, υποστηρίζει, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα σημάδια της ανάκαμψης, όχι για πανηγυρισμούς, αλλά για την ανανέωση της ποιοτικής  πρότασης του προορισμού προς τον επισκέπτη και για τη χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής.