Τα μουσεία συγκαταλέγονται σίγουρα στα τοπ αξιοθέατα του προορισμού που επισκέπτεστε και φιγουράρουν πάντα στην κορυφή των things to do στην ταξιδιωτική σας ατζέντα. Τι συμπεριφορά, ωστόσο, πρέπει να έχετε κάθε φορά που βρίσκεστε σε αυτά; Τι επιτρέπεται να κάνετε και τι όχι; Μάθετε παρακάτω τον «οχτάλογο» του τουρίστα και τι απαγορεύεται να κάνετε σε μουσεία και γκαλερί και γίνετε ο πιο αξιαγάπητος όλων.

1. Να πάρετε μαζί την αποσκευή σας

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που χρειάστηκε να κάνετε νωρίς check out και αναγκαστικά να κουβαλάτε μαζί σας όλη μέρα τις αποσκευές σας ή στα lockers που είχατε κατά νου να τις αφήσετε. να μην βρήκατε χώρο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις έχετε μαζί σας στην προγραμματισμένη επίσκεψη που είχατε για ένα συγκεκριμένο μουσείο. Παρόλο που κάποια μουσεία διαθέτουν ντουλάπια για τα πράγματά σας, αυτά είναι μικρά και συνήθως χωράνε μία τσάντα χειρός ή ένα μικρό backpack. Όχι, όμως, και μια ολόκληρη βαλίτσα. Κάτι τέτοιο, μάλιστα θα αποτελούσε και λόγο να μην σας επιτραπεί η είσοδος σε αυτά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεννοηθείτε με το ξενοδοχείο σας να αφήσετε την αποσκευή σας εκεί. Δεν θα σας το αρνηθούν.

2. Να αγγίζετε τα εκθέματα

Τα μουσεία δεν είναι παιδικές χαρές, και αυτό είναι κάτι που στην πλειοψηφία τους το γνωρίζουν ακόμη και τα εφτάχρονα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκθέματα έχουν καταστραφεί από το άγγιγμα ή από την προσπάθεια κάποιων να φωτογραφηθούν μπροστά σε αυτά. Ακόμη και αν σε κάποια μουσεία Σύγχρονης Τέχνης υπάρχουν διαδραστικά installations, μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθεια του καλλιτέχνη και χωρίς να τα αγγίζετε. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν το συγκεκριμένο έργο του καλλιτέχνη καταστρεφόταν επειδή εσείς δεν συμμορφωθήκατε με τους κανόνες του μουσείου; Σίγουρα όχι και τόσο ευχάριστο.

3. Να μην διαβάζετε τις περιγραφές των έργων

Ακόμη και τα μουσεία που δεν έχουν προσωπικό να λύσει τις απορίες σας, μπορούν να σας εκπλήξουν ευχάριστα με τα εκθέματά τους, αρκεί να τους το επιτρέψετε. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διαβάζετε τις περιγραφές δίπλα από κάθε έκθεμα. Αν δεν δείτε καμία περιγραφή, σίγουρα κάπου θα υπάρχει ένα φυλλάδιο ή ακουστικά που θα σας εξηγούν τα πάντα. Ζητήστε από τον φύλακα να σας υποδείξει πού θα τα βρείτε.

4. Να χρησιμοποιείτε φλας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ ΛΟΥΒΡΟ Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα φλας των φωτογραφικών μηχανών φθείρουν τα εκθέματα και αλλοιώνουν τα χρώματα των πινάκων, γι’ αυτό και απαγορεύεται η χρήση τους. Αρκεστείτε, λοιπόν, στον υπάρχοντα φωτισμό του χώρου και σεβαστείτε τους κανόνες αν δεν θέλετε να σας κάνουν παρατήρηση ή ακόμη και να σας κατάσχουν τη φωτογραφική μηχανή έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψή σας.