Κρυμμένο μέσα στα δάση οξιάς, ένα πανέμορφο χωριό στο νομό Πέλλας που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1992.

Το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, πιθανότατα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και μάστορες και αποτελούσε το ανατολικό σύνορο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Το χωριό εγκαταλείφθηκε κατά τη δεκαετία του 1980 λόγω κυρίως των δύσκολων καιρικών συνθηκών και ιδρύθηκε χαμηλότερα με το όνομα Νέος Άγιος Αθανάσιος. Ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αρχίζει κυρίως λόγω της ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου η εγκατάσταση και πάλι στο παλιό χωριό.

Σήμερα είναι ένας πέτρινος παραδοσιακός, με μοναδική αρχιτεκτονική, πολλούς ξενώνες και πολυτελή καταλύματα. Ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες με σεβασμό στην παράδοση ικανοποιούν τις απαιτήσεις των τουριστών. Το χειμώνα συρρέουν επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κυρίως για το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και την ομορφιά του τοπίου καθιστώντας το χωριό έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τον υπόλοιπο χρόνο, που δεν υπάρχει χιόνι στην περιοχή μπορεί κανείς να κάνει πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων, όπως περιηγήσεις στο βουνό, ιππασία, τοξοβολία και άλλα σπορ δράσης. wint06 wint03 wint01

Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και θα συναντήσει κανείς οξιές, πεύκη και βελανιδιές ενώ επιπλέον εδώ αναπτύσσονται το άγριο Μύρτιλο, το άγριο Σμέουρο και Κράταιγο. Ο επισκέπτης θα ζήσει μια διαφορετική εμπειρία σε ένα παρθένο τοπίο με υπέροχη φύση, χλωρίδα και πανίδα. Τα τζάκια που καπνίζουν, τα ζεστά μαγαζάκια και η φιλοξενία των κατοίκων θα τον ανταμείψουν για το τσουχτερό κρύο που θα αντιμετωπίσει ειδικά το χειμώνα.

Χιονοδρομικό Βόρας – Καϊμάκτσαλαν

wint04 wint02

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ο προορισμός στην περιοχή είναι φυσικά ένας: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του δοκιμαστικά τον χειμώνα του 1995 και από τότε σταδιακά αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα με φανατικούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έγιναν κάποιες συντηρήσεις και αναβαθμίσεις, ώστε το κέντρο να λειτουργεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στο Χιονοδρομικό λειτουργούν αρκετές πίστες και αναβατήρες αλλά και δραστηριότητες για παιδιά. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν, διαθέτει εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης. Το τοπίο στην περιοχή είναι μοναδικό και σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο αν το επισκεφτείτε.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε τη Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος, με έκταση 54,31 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους Βόρα, Βέρμιο και Βέρνου και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτισας και Πετρών, Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πολλά άγρια πουλιά, όπως οι ασπροπάπηδες, οι αετογερακίνες, καθώς και για το παγκοσμίως απειλούμενο κιρκινέζι. Επιπλέον έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

wint07