Η κατά τον Όμηρο «στολισμένη κεφαλή» του Αργοσαρωνικού αποτέλεσε μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού. Είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, (στολισμένη κεφαλή) και εμφανίζεται ως σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο.

Σε όλη την δυτική ακτή του νησιού και λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκονται βυθισμένα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα ενώ όσα εντοπίζονται στο Μεγαλοχώρι και στο Πνευματικό κέντρο φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα από Πελοποννήσιους, που ήρθαν στο νησί.

Κατά καιρούς, στην νεότερη ιστορία του (γύρω στον 14ο αιώνα μ.Χ.) το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου. Αυτοί ήταν κυρίως Αρβανίτες. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται ακόμη και στις μέρες μας το φαινόμενο μερικές ηλικιωμένες γυναίκες να φορούν φούστες διακοσμημένες με σιρίτια, κίτρινα μαντήλια και να μιλούν Αρβανίτικα.

Το Αγκίστρι αργότερα αποτέλεσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών.

Το 1821 το νησί κατοικήθηκε και πάλι από μικρό πληθυσμό ατόμων και 14 χρόνια μετά, το 1835, δημιουργήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα η Κοινότητα του Αγκιστρίου.

Κατά την απογραφή που έγινε τότε, αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι.

Μέχρι το 1940 ο πληθυσμός του νησιού παρέμενε λιγοστός. Άρχισε να αυξάνεται στην πορεία των χρόνων και σήμερα αριθμεί πάνω από 1.000 κατοίκους. Το καλοκαίρι ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί ανεβάζει το νούμερο αυτό κοντά στις 5.000.

Η συγκοινωνία του νησιού μέχρι το 1960 γινόταν με καΐκια προερχόμενα από την Αίγινα ενώ την ίδια χρονιά το Αγκίστρι συνδέθηκε απ’ ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε.

Μια ανάσα μακριά…

Το Αγκίστρι από μόνο του αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του Αργοσαρωνικού.

Μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και 5 λεπτά από την Αίγινα βρίσκεται ο μικρός καταπράσινος παράδεισος του Αργοσαρωνικού, με φιλόξενους ανθρώπους και με καταγάλανα νερά.

Οι παραλίες του θα σας προσφέρουν ένα καταφύγιο γαλήνης μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας.
Μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού με το τουριστικό τρενάκι, σε μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή.

Πληροφορίες σχετικά με διαμονή, φαγητό, συγκοινωνίες, διασκέδαση και αξιοθέατα στον επίσημο δικτυακό τόπο του νησιού: agistri.com.gr