Αν και δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό, είναι από τα μέρη που αξίζουν την επίσκεψή σου. Ο λόγος για τη Σιάτιστα, την κωμόπολη της Κοζάνης, με τα επιβλητικά αρχοντικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Δημιουργήθηκε γύρω στον 15ο αιώνα, σε συνθήκες ανάγκης, όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την εύφορη πεδιάδα της Ξηρόλιμνης. Πολλοί χριστιανοί σκαρφάλωσαν σε υψηλότερα και ασφαλή σημεία, δημιουργώντας σταδιακά τη Σιάτιστα.

Είναι χτισμένη στα 920 μέτρα, στις πλαγιές του Άσκιου, 28 χλμ νοτιοδυτικά της Κοζάνης και απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα. Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τον 18ο και 19ο αιώνα, με τους ξακουστούς Σιατιστινούς πραματευτάδες και τη μεγάλη δραστηριότητά τους στον κλάδο του εμπορίου. Στην ανάπτυξη της πόλης συνέβαλε και η αμπελοκαλλιέργεια αλλά και η επεξεργασία δέρματος.

Με το εμπόριο, οι Σιατιστινοί ήρθαν σε επαφή με τους πολιτισμούς άλλων λαών, μεταφέροντας στοιχεία τους στην δική τους πατρίδα τους. Και αυτό το «μπόλιασμα» το εντοπίζουμε στα αρχοντικά και τις εκκλησίες της Σιάτιστας. Στα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν είναι ανάμεσά τους το Αρχοντικό Δολγκήρα που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Αλλά και οι σπάνιες αγιογραφίες του ναού του Προφήτη Ηλία, καθώς παρουσιάζουν αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, νομοθέτες και ιστορικούς.. Παρόμοιες αγιογραφίες υπάρχουν και στην πιο παλιά εκκλησία της πόλης, την Αγία Παρασκευή.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Σιάτιστα
Σιάτιστα
Σιάτιστα
Σιάτιστα
Σιάτιστα