Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Μονοδέντρι, Αρίστη, Δίλοφο, είναι κάποια από τα ξακουστά Ζαγοροχώρια που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες. Ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά. Υπάρχουν και αρκετά, λιγότερο γνωστά, όμως, εξίσου γραφικά και πανέμορφα που θα σε κάνουν να «κολλήσεις».

Καπέσοβο

Ζαγοροχώρια

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου θα σας κλέψει την καρδιά με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια σε ένα άκρως γραφικό σκηνικό, θα σας ενθουσιάσει, πραγματικά.

Βίτσα

Από τους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς στο Ζαγόρι, η Βίτσα αποτελεί τον «προάγγελο» του εντυπωσιακού φαραγγιού του Βίκου. Σε απόσταση 37 χλμ. βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι, συναντάται αυτός ο παραδεισένιος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές της κορυφής Στούρος. Χωρισμένο σε δύο γειτονιές, την Άνω και Κάτω Βίτσα, το χωριό συναντάται σε υψόμετρο, περίπου, 1.000 μέτρων.

Κήποι

Κήποι, Ζαγόρι

Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό παραδομένο στο μεγαλείο της φύσης της περιοχής. Σε απόσταση 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο, με βασικό χαρακτηριστικό του χωριού τους υπέροχους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ευωδιαστά οπωροφόρα στις αυλές των παραδοσιακών σπιτιών του, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του. Οι Κήποι συναντώνται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι αμφιθεατρικά χτισμένοι, με μία μαγευτική θέα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ΄κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ξακουστά γεφύρια του Κόκκορη, αλλά και το Καλογερικό.

Νεγάδες

Ζαγοροχώρια

Αν και σήμερα ο πληθυσμός του χωριού δεν ξεπερνά τους 10 μόνιμους κατοίκους, στο παρελθόν έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Οι Νεγάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα γεφύρια της περιοχής, το Καλογερικό.