Τα τελευταία χρόνια, η Παύλιανη έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό για διακοπές με τα παιδιά. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της χώρας, ιδανικό για εξορμήσεις το Σαββατοκύριακου και όχι μόνο, προσφέροντας μια πληθώρα δραστηριοτήτων σε μικρούς και μεγάλους.

Παραδομένη στο απίστευτο φυσικό κάλλος της Οίτης, σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου, η Παύλιανη θεωρείται ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, και σίγουρα ένα μέρος που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός με τα παιδιά σας, σας έχουμε παρακάτω πέντε λόγους, αυτός να είναι η Παύλιανη.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Είναι σχεδόν κοντά με την Αθήνα

Κακά τα ψέματα, τα μεγάλα ταξίδια όταν έχεις παιδιά, είναι ταλαιπωρία και για τα ίδια, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως πιο κοντινά μέρη. Η Παύλιανη – αν ζείτε στην Αθήνα – είναι μια καλή επιλογή, καθώς απέχει δυόμιση ώρες από την πρωτεύουσα. Η διαδρομή είναι φανταστική για να κάνετε μικρές στάσεις, ενώ μη σας τρομάζουν τα 1.000 μέτρα υψόμετρο του χωριού. Ο δρόμος είναι καλός κι εύκολος.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Θα σας θυμίσει το χωριό σας…

… ή το χωριό που θα θέλατε να είχατε μεγαλώσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που ενθουσιάζονται με τη γραφικότητα του -σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χτισμένα με πέτρα και ξύλο- όσο και με την ηρεμία που προσφέρει. Τις βόλτες στην Παύλιανη θα τις χαρείτε, μικροί και μεγάλοι.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Ένα πάρκο βγαλμένο από παραμύθι

Λίγο έξω από την Παύλιανη βρίσκεται το ξακουστό πρωτότυπο πάρκο αναψυχής που αποτελεί έμπνευση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής. Με σεβασμό και αγάπη προς τη φύση που τους περιβάλλει, στις πηγές του Ασωπού, οι άνθρωποι του χωριού, δημιούργησαν έναν επίγειο παράδεισο, που θα ξετρελάνει τα παιδιά.

Παύλιανη

Για να μπει κανείς στο πάρκο εισέρχεται από την χαρακτηριστική γέφυρα-πιάνο, πάνω από τα νερά του Ασωπού ποταμού, η οποία κατά τη διάρκεια που κάποιος περπατάει πάνω της, παίζει μουσική! Αιώρες που κρέμονται από τα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και αστείες επιγραφές, καθώς και άλλες ευφάνταστες και διασκεδαστικές κατασκευές καλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ασυνήθιστη, φυσική ομορφιά της περιοχής μέσα από μια εμπειρία που τους κάνει και πάλι παιδιά.

Δραστηριότητες στη φύση

Στον δρυμό, πάνω στο καταφύγιο μπορείτε να κάνετε οικογενειακώς διάφορες δραστηριότητες. Πεζοπορίες, βόλτα με τα άλογα, ποδηλατάδα μέσα στη φύση. Μια απίστευτη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε.

Παύλιανη

Ανακαλύπτοντας τη μυθική Οίτη

Σύμφωνα με τον μύθο, στην Οίτη ανέβηκε ο Ηρακλής όταν η Δηιάνειρα του έδωσε να φορέσει το χιτώνα που ήταν ποτισμένος με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, στην προσπάθειά του να λυτρωθεί. Στο θέαμα του «τέλους» του Ηρακλή, ο Δίας έστειλε κεραυνούς που άνοιξαν τις πηγές του Γοργοποτάμου και πήραν τον Ηρακλή στον Όλυμπο για να ζήσει μαζί με τους θεούς. Οπότε, καταλαβαίνετε στα παιδιά – που η μυθολογία αρέσει καθώς θυμίζει παραμύθι – μια βόλτα στα μέρη του Ηρακλή, θα τους προκαλέσει το ενδιαφέρον.