Η μικρή πόλη Σιγκισοάρα στη Ρουμανία είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη για ταξίδια στην ιστορική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Οι μεσαιωνικοί πύργοι, ο μοναδικός τοπικός πολιτισμός και η γραφική παλιά πόλη προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πίσω από τις κεραμιδί στέγες και τους πυργίσκους της προστατευόμενης από την Unesco παλιάς πόλης Σιγκισοάρα κρύβεται η ιστορία του Vlad Tepes, του αιμοδιψούς πρίγκιπα της Βλαχίας του 15ου αιώνα, ο οποίος υποτίθεται ότι γεννήθηκε εδώ, σε ένα σπίτι που είναι επισκέψιμο μέχρι σήμερα. Ο Tepes έμεινε περισσότερο στη μνήμη ως Vlad the Impaler, ή Δράκουλας, τροφοδοτώντας μια τοπική βιομηχανία αναμνηστικών με θέμα τους βρικόλακες.

Ο πολιτισμός και η ιστορία της Σιγκισοάρα είναι σίγουρα ένας λόγος που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς την πόλη, αλλά ο κύριος πόλος έλξης για να ταξιδέψει ως εδώ είναι να εξερευνήσετε τη χρονοκάψουλα παλιά πόλη, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Κορυφαία σημεία και πράγματα που πρέπει να κάνετε

Η Σιγκισοάρα μπορεί να χωριστεί χονδρικά σε δύο μέρη: τη μεσαιωνική παλιά πόλη και την περιβάλλουσα «σύγχρονη» πόλη.

Το ιστορικό κέντρο της Σιγκισοάρα, ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, είναι μια μεσαιωνική πόλη-φρούριο που χαρακτηρίζεται από τείχη και πύργους. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψωμα, με έναν ακόμη ψηλότερο λόφο στη μέση που βλέπει προς τα κάτω τη «νεότερη» πόλη και τη γύρω ύπαιθρο.

Η υπόλοιπη Σιγκισοάρα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από παλιά κτίρια από το 1800 έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το ιστορικό κέντρο της Σιγκισοάρα

Σήμερα, το Ιστορικό Κέντρο της Σιγκισοάρα είναι μια υπέροχα καλοδιατηρημένη παλιά πόλη. Από τα πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι τα πολύχρωμα κτίρια, τις ιστορικές εκκλησίες, τους μεσαιωνικούς πύργους και τα τείχη, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί το Ιστορικό Κέντρο της Σιγκισοάρα έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.            

Η βόλτα εδώ μοιάζει με βόλτα σε μια ζωντανή καρτ ποστάλ που αναπνέει. Αφού ανεβείτε το λόφο σας περιμένει ένα γραφικό σκηνικό σε κάθε γωνία. Η Piata Cetati (Πλατεία της Ακρόπολης στα αγγλικά) είναι η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, στην οποία θα βρει κανείς αρκετά εστιατόρια, μερικά καταστήματα με σουβενίρ, κάποια σημεία ενδιαφέροντος και μια ωραία θέα της περιοχής.

Το σπίτι του Βλαντ του Αυτοκράτορα (Δράκουλα)

Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τον… Δράκουλα στη Ρουμανία, ειδικά στην Τρανσυλβανία.

Η σχέση του Βλαντ του Παλουκωτή με τη Σιγκισοάρα έγκειται στο ότι το σπίτι στο οποίο (υποτίθεται ότι) γεννήθηκε βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο Βλαντ πράγματι γεννήθηκε στη Σιγκισοάρα, πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο σπίτι -ένα από τα παλαιότερα σε ολόκληρη την πόλη. Είναι, όμως, γνωστό ότι ο πατέρας του βρισκόταν εδώ όταν γεννήθηκε ο μικρός Βλαντ.