Αν και ομολογουμένως οι ταινίες είναι αυτές που πραγματικά ανέδειξαν τη φιγούρα του Δράκουλα στο «αστέρι» που όλοι γνωρίζουμε -έχει εμφανιστεί σε περισσότερες ταινίες από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα τρόμου, υπολογίζονται περισσότερες από 200 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι κωμωδίες και τα κινούμενα σχέδια.

Τίποτα από όλα όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει για τον Τρανσυλβανό που κοιμάται σε φέρετρα και πίνει το αίμα των ζωντανών δε θα είχε συμβεί αν ο Μπραμ Στόκερ δεν είχε εμπνευστεί την ανατριχιαστική και τρομερή φιγούρα του Δράκουλα το 1897 και δεν αποτύπωνε την έμπνευσή του στο χαρτί. Δείτε παρακάτω τρεις αλήθειες για το περίφημο αυτό βιβλίο άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Ο χαρακτήρας του Δράκουλα είναι εμπνευσμένος από το αφεντικό του Στόκερ

Αφεντικό του Στόκερ, για σχεδόν 30 χρόνια, ήταν ο Henry Irving, ένας διάσημος ηθοποιός και ιδιοκτήτης του θεάτρου Lyceum στο Λονδίνο. Ο Στόκερ ήταν διευθυντής στην επιχείρηση, υπεύθυνος Τύπου και γραμματέας του Irving. Όπως ένας βοηθός αστέρων του Χόλιγουντ σήμερα, η δουλειά του Στόκερ ξεκινούσε νωρίς το πρωί και τελείωνε αργά το βράδυ, με ενδιάμεσες στιγμές, πολλές και ανυπόφορες, της ενίσχυσης του εγωισμού του εργοδότη του.

Μερικοί κριτικοί έχουν προτείνει ότι ο χαρισματικός Ίρβινγκ αποτέλεσε τη βάση για τη φιγούρα του Δράκουλα, αναφέρει το mentalfloss.com. Είτε εμπνεύστηκε είτε όχι από αυτόν, ωστόσο, στον Irving δεν άρεσε καθόλου ο Δράκουλας. Μάλιστα, αφού είδε μια παράσταση της ιστορίας, ο Στόκερ τον ρώτησε τι σκέφτηκε και εκείνος απάντησε ένα σκέτο «Φρικτό».

Ο Στόκερ άρχισε να γράφει το Δράκουλα ακριβώς μετά τα πρωτοσέλιδα για τη δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Ο Στόκερ ξεκίνησε να γράφει το Δράκουλα το 1890, δύο χρόνια μετά την τρομοκρατία του Λονδίνου από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Η έντονη και απόκοσμη ατμόσφαιρα των εγκλημάτων της εποχής προστέθηκαν στο μυθιστόρημα του Στόκερ, κάτι που επιβεβαιώθηκε στον πρόλογο του 1901 στην ισλανδική έκδοση του Δράκουλα.

Η αναφορά του Στόκερ συνδέει τις δύο τρομακτικές φιγούρες με τέτοιο τρόπο που εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά παρέχει απαντήσεις, αλλά χωρίς αμφιβολία επιβεβαιώνεται η τρομακτική επιρροή της πραγματικής ζωής στον φανταστικό του κόσμο.

Το κάστρο του Δράκουλα είναι βασισμένο σε ένα οικείο του Στόκερ στη Σκωτία

Πολλοί είναι οι κριτικοί που πιστεύουν ότι ο Στόκερ χρησιμοποίησε το Slains Castle στη Σκωτία ως πρότυπο για το σπίτι του Δράκουλα, αναφέρει το mentalfoss.com. Ο Στόκερ πέρασε πολλά καλοκαίρια στον κοντινό κόλπο Cruden και ήταν εξοικειωμένος με τις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ερειπίων του κάστρου που δέσποζε σε έναν λόφο.

Μάλιστα, έμενε ακόμη στην περιοχή όταν έγραψε την περιγραφή του για «ένα τεράστιο ερειπωμένο κάστρο, από το οποίο τα ψηλά μαύρα παράθυρα δεν έβγαινε ακτίνα φωτός, και των οποίων οι σπασμένες επάλξεις σχημάτιζαν μια οδοντωτή γραμμή στον ουρανό».