Στην νοτιοδυτική ακτή της Φινλανδίας, η φιλόξενη πόλη- λιμάνι Turku είναι ένας από τους πιο χαλαρούς προορισμούς στη χώρα και εξίσου εντυπωσιακή με το Ελσίνκι. Η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας και πρώην πρωτεύουσα της χώρας, ήταν κάποτε η πιο σημαντική πόλη της χώρας -στα μάτια πολλών ντόπιων εξακολουθεί να είναι.

Με πλούσια ναυτική ιστορία και γνωστό και ως το «Παρίσι της Φινλανδίας» χάρη στη γοητεία που του προσφέρει ο ποταμός Aura και την ακμάζουσα κουλτούρα των καφέ, το Turku είναι γεμάτο με μεσαιωνικά αξιοθέατα όπως το κάστρο και ο καθεδρικός της ναός) και κόμβος πράσινης καινοτομίας.

Παρόλο που η πόλη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και κάποτε ήταν το κύριο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Φινλανδίας, δεν παρατηρούνται εύκολα πολλά από την ιστορία της πόλης που μετρά 700 χρόνια και πλέον, καθώς το Turku επλήγη τραγικά από μια σειρά πυρκαγιών, η πιο καταστροφική από τις οποίες ήταν η Μεγάλη Πυρκαγιά του Turku το 1827 που κατέκαψε περίπου το 75% ολόκληρης της πόλης.

Η πόλη ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια από τον Carl Ludvig Engel, ο οποίος σχεδίασε το Ελσίνκι, με κτίρια από πέτρα και τούβλα, σχέδιο πλέγματος και μεγάλους δρόμους. Το Turku, επίσης, απογυμνώθηκε από όλα σχεδόν τα παλιά ξύλινα κτίρια του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονισμού.

Υπάρχουν πολλά σπουδαία πράγματα να δείτε στο Turku είτε τα ενδιαφέροντα κάποιου είναι η αρχιτεκτονική, η επίσκεψη σε μουσεία, το φαγητό, τα ψώνια ή απλώς η χαλάρωση σε ένα καταπράσινο πάρκο.

Τα σημεία αναφοράς στο Turku

Σημείο αναφοράς για την πόλη και μεγαλύτερο μεσαιωνικό μνημείο της χώρας, ο Καθεδρικός Ναός που βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης στις όχθες του ποταμού Aura. Ο τεράστιος δυτικός πύργος του, ο οποίος υψώνεται σε ύψος 102 μέτρων, είναι ορατός σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό του Turku βρίσκεται η πλατεία της παλιάς αγοράς (Vanha Suutori). Αυτή η πρώην μεσαιωνική πλατεία αγοράς ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Turku από την ίδρυση της πόλης μέχρι τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1827. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα διάφορα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία.

Το Κάστρο του Turku δεν είναι μόνο ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Turku, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Aura νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης, χρονολογείται από το 1280 και θεωρείται το μεγαλύτερο κάστρο της χώρας.

Σήμερα, στους χώρους του φιλοξενεί ένα συναρπαστικό ιστορικό μουσείο Turku, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει μια σειρά από μοντέλα μικρής κλίμακας που απεικονίζουν την εξέλιξη των χώρων του κάστρου και των περιχώρων του.