Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές συνοικίες, οι Βερολινέζοι τις θεωρούν ως μία. Γνωστό ως το επίκεντρο της εναλλακτικής τέχνης και κουλτούρας στο Βερολίνο, το «Kreuzberg» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γειτονιά.

Η καλλιτεχνική συνοικία Friedrichshain – Kreuzberg είναι γνωστή για τα κτίρια της ανατολικογερμανικής εποχής, το Εβραϊκό Μουσείο που σχεδίασε ο Libeskind και την East Side Gallery, ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου που καλύπτεται από διάφορες μορφές τέχνης.

Πρόκειται για μια περιοχή που συνδυάζει άψογα την edgy ατμόσφαιρα με ένα εκλεκτικό μείγμα πολιτισμών. Από τους πολύχρωμους τοίχους που είναι καλυμμένοι με γκράφιτι μέχρι τα ζωντανά μπαρ και κλαμπ κατά μήκος της Simon-Dach-Straße, η συνοικία αποτελεί ένα καταφύγιο για καλλιτέχνες, μουσικούς και όσους ασπάζονται τον εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Μια γειτονιά διαφορετική από τις υπόλοιπες

Στους δρόμους της συναντά κανείς καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, συναρπαστική τέχνη του δρόμου και ζωηρά μπαρ, τα οποία συμβάλλουν στη μοναδική γοητεία της περιοχής. Είτε δοκιμάζετε ένα ντονέρ κεμπάπ (το ανεπίσημο πιάτο του Βερολίνου), είτε περπατάτε κατά μήκος της East Side Gallery είτε απολαμβάνετε «μπύρες Späti» στο πάρκο Görlitzer, μθα συναναστραφείτε με ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες, κοινωνικές ομάδες και εθνικότητες.

Αν είστε λάτρεις της τέχνης, οι γκαλερί στο Bergmannkiez είναι γεμάτες με σύγχρονα έργα από ντόπιους καλλιτέχνες. Και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το East Side Gallery, ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου που καλύπτεται με φρεσκοβαμμένες τοιχογραφίες που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και το πνεύμα της πόλης.

Μόλις δύσει ο ήλιος, η ζωή στο Kreuzberg αποκτά νέα ενέργεια. Μπορεί τα all day καφέ και τα vintage καταστήματα να κλείνουν, αλλά τα techno clubs και τα εναλλακτικά μπαρ ζωντανεύουν.

Τα πάρτι δεν σταματούν ποτέ σε αυτό το τμήμα της πόλης, με διάφορα κλαμπ να είναι ανοιχτά κάθε βράδυ και θρυλικά κέντρα όπως το Watergate ή το Salon zur Wilden Renate να διοργανώνουν περιστασιακά πάρτι που διαρκούν ακόμη και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

Όποιος βρεθεί στη συγκεκριμένη γειτονιά του Βερολίνου συνειδητοποιεί και ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για ένα μέρος που αισθάνεσαι ζωντανός, στο οποίο το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς ούτε στιγμή.