Το ορεινό, παραδοσιακό χωριό Σπήλι, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 430 μέτρων, στη δυτική πλαγιά του βουνού Κέδρου, που αποτελεί νοτιοδυτική προέκταση του Ψηλορείτη και απέχει περίπου 30 χλμ της πόλης του Ρεθύμνου.

Ο γραφικός οικισμός πήρε το όνομα του από τις πολλές σπηλαιώδεις κοιλότητες και τα μικρά σπήλαια που, που βρίσκονται στο βουνό, στο οποίο υπάρχουν και ίχνη αρχαίων μονοπατιών.

Το χωριό αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την νότια Κρήτη και αυτό το κάνει ιδιαίτερα προνομιούχο για την θέση του.
 
Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται η κεφαλοβρύση όπως την αποκαλούν οι Σπηλιανοί.

Πρόκειται για μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού, από τα στόματα των οποίων ρέουν 330 κ.μ. νερού κάθε ώρα, πλούσιου σε σίδηρο και με σταθερή θερμοκρασία στους 13°C.

Γύρω από την κεφαλοβρύση υπάρχουν ταβέρνες με γνήσια Κρητική κουζίνα, γραφικά καφενεία και καταστήματα λαϊκής τέχνης.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά αρχοντικά καθώς και παλιές εκκλησίες, οι οποίες είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες.
 
Σημαντικότερες από αυτές, που αποτελούν αξιοθέατα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και των Αγίων Θεοδώρων.

Η πλούσια βλάστηση του χωριού οφείλεται στο γεμάτο πέστροφες ποτάμι, που διέρχεται στα νότια του, το οποίο προσεγγίζεται μέσω μίας διαδρομής μεγάλου φυσικού κάλλους.

Ένα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι και οι πολλοί παραδοσιακοί νερόμυλοι που διασώζονται και κυρίως ένας από αυτούς που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία, ενώ γραφικό είναι και το χαρακτηρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μονοπάτι Ε4 διαδρομή 20 «Σπήλι – Γερακάρι», η οποία περνάει από το ξωκλήσι του Αγ. Πνεύματος μέσα από τους καταπράσινους ελαιώνες βόρεια του χωριού.

Επίσης, κοντά στο χωριό ξεκινάει το ωραιότερο φαράγγι του Ρεθύμνου, το Κουρταλιώτικο, που καταλήγει στο διάσημο φοινικόδασος της Πρέβελης.

Που να μείνετε: 
 
Οργανώστε την απόδραση σας στο Σπήλι και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr