Η NASA έβγαλε το καλύτερο «πορτρέτο» της Έσχατης Θούλης

Τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα περισσότερες φωτογραφίες


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
11:27
25/01/2019
Η NASA έβγαλε το καλύτερο «πορτρέτο» της Έσχατης Θούλης
2
loading

Το σκάφος New Horizons τράβηξε μια καθαρή φωτογραφία της Έσχατης Θούλης από απόσταση μόνο 6.700 χιλιομέτρων την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη δημοσιότητα.

Αυτό είναι το κοντινότερο «πορτρέτο» μέχρι σήμερα του μακρινού σώματος στη Ζώνη Κάιπερ και επιτρέπει να διακρίνει κανείς με αρκετές λεπτομέρειες το ασυνήθιστο σχήμα της Θούλης, επισήμως γνωστής ως «2014 MU69».

Η φωτογραφία -με ανάλυση 135 μέτρων ανά εικονοστοιχείο (πίξελ)- που τραβήχτηκε την 1η Ιανουαρίου, μόλις επτά λεπτά πριν την κοντινότερη διέλευση της αμερικανικής διαστημοσυσκευής από την Έσχατη Θούλη, είχε αποθηκευθεί στη μνήμη του σκάφους.

Στη συνέχεια χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να φθάσει στη Γη λόγω της μεγάλης απόστασης, ενώ υπέστη και μια επεξεργασία από τους επιστήμονες, ώστε να γίνει ακόμη πιο καθαρή μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δύο λοβοί της Θούλης εμφανίζουν πολλές περιοχές με εναλλαγές φωτεινού και σκούρου χρώματος, για άγνωστο λόγο. Διαθέτουν επίσης στην επιφάνειά τους αρκετά βαθουλώματα άγνωστης προέλευσης και διαμέτρου έως 700 μέτρων, που μπορεί να είναι κρατήρες πρόσκρουσης ή να έχουν προκύψει από κάποια εγγενή γεωλογική διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες θα φθάσουν στη Γη ακόμη καλύτερες και έγχρωμες φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, που θα βοηθήσουν «να λυθούν τα πολλά μυστήριά της», όπως είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής 'Αλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SRI) του Κολοράντο.

Το New Horizons βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 6,64 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, λειτουργεί χωρίς προβλήματα και απομακρύνεται από την Έσχατη Θούλη με ταχύτητα 50.700 χιλιομέτρων την ώρα.

(πηγή φωτογραφίας NASA)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar panos222

  [...και απομακρύνεται από την Έσχατη Θούλη με ταχύτητα 50.700 χιλιομέτρων την ώρα]...!!!
  Είστε σίγουροι για την ταχύτητα που γράφετε?
  50700km/h μεταφράζεται σε 14,08 km/sec.
  Η ταχύτητα της σφαίρας ενός ΗΚ11 είναι περίπου 0,8 km/sec.
  Τρέχει δλδ περίπου 18 φορές πιο γρήγορα απο τη σφαίρα???

  1. avatar Έτσι ακριβώς.

   Πληροφοριακά θα σας αναφέρω οτι η ταχύτητες αυτες είναι όντως εφικτές εφόσον στο διάστημα δεν υπάρχουν και τριβές (κενό αέρος).
   Επίσης το όχημα ήταν σχεδιασμένο να περάσει πολύ κοντά απο τους μεγάλους πλανήτες, Δία και Ουρανό , \"κερδίζοντας\" έτσι περαιτέρω επιτάχυνση , και φτάνοντας εντέλει στα 50000km /hour!!
   Παρόλα αυτά όταν στο διάστημα μιλάμε για αποστάσεις εκατοντάδων εκατομυρίων και δισεκατομυρίων χιλιομέτρων, τότε ακόμα και αυτές οι ταχύτητες (50.000) θεωρούνται ελάχιστες, καθώς χρειάζονται χρόνια ώστε να διανυθούν οι τεράστιες αποστάσεις..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει