To πυραυλοκίνητο αεροσκάφος της Virgin, που μελλοντικά θα μεταφέρει τουρίστες στο όριο του Διαστήματος, πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη του αυτόνομη πτήση, ανεμοπορώντας για 11 λεπτά πριν προσγειωθεί στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια.

Το SpaceShipTwo αρχικά μεταφέρθηκε σε ύψος 13.700 συνδεδεμένο κάτω από τα φτερά του μητρικού σκάφους του που ονομάζεται WhiteKnightTwo. Μετά την αποσύνδεσή του, το εξαθέσιο σκάφος πέταξε σαν ανεμόπτερο επανδρωμένο με δύο πιλότους.

Στις μελλοντικές πτήσεις, το SpaceShipTwo θα πυροδοτεί τον κινητήρα του μετά την αποσύνδεση και θα ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα μέχρι το ύψος των 100 χιλιομέτρων. Εκεί, οι επιβάτες θα ζουν την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας για περίπου 3 λεπτά, πριν αρχίσουν την κάθοδο για την επιστροφή τους.

Μέχρι σήμερα, το SpaceShipTwo παρέμενε συνδεδεμένο στο μητρικό του σκάφους στη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων.

«Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι οι δοκιμές του πυραυλοκινητήρα πάνω στο ίδιο το διαστημικό σκάφος» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο περιπετειώδης πρόεδρος του ομίλου Virgin. «Προφανώς έχουμε κάνει χιλιάδες δοκιμές του πυραύλου στο έδαφος, η επόμενη μεγάλη δοκιμή θα είναι στον αέρα» είπε.

Οι πτήσεις της Virgin Galactic, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το 2013, θα αναχωρούν από ένα ιδιωτικό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Μεξικό.

Το εισιτήριο για μια βόλτα με το SpaceShipTwo τιμώνται γύρω στα 200.000 δολάρια. Μέχρι στιγμης η Virgin Galactic έχει συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια από τις προκαταβολές που έδωσαν 370 υποψήφιοι επιβάτες.

πηγή: pathfinder