Computer game στο οποίο ο παίκτης παίζει το ρόλο ενός ανατολικογερμανού συνοριακού φρουρού και πυροβολεί πολιτικούς πρόσφυγες που διαφεύγουν στη Δύση, δημιούργησε ένας Γερμανός φοιτητής, προκαλώντας την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Το παιχνίδι τιτλοφορείται «1378», όση ήταν η χιλιομετρική απόσταση των συνόρων ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και επιβραβεύει με μετάλλιο τους συνοριακούς φρουρούς που πυροβολούν όσους περισσότερους φυγάδες μπορούν. Στη συνέχεια οι παίκτες μεταφέρονται στο έτος 2000 και δικάζονται για τα εγκλήματα που διέπραξαν στο όνομα του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι παίκτες μπορούν να υποδυθούν και τους ανατολικογερμανούς που επιχειρούν να διαφύγουν από το Τείχος του Βερολίνου. Αν πιαστούν, είτε πυροβολούνται είτε συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στη φυλακή.

Ο δημιουργός του παιχνιδιού, ο 23χρονος Γιενς Στόμπερ που σχεδίασε και υλοποίησε το «1378» στο πλαίσιο εργασίας του για το πανεπιστήμιο, επέμεινε στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. «Το να γίνει ο παίκτης ανατολικογερμανός φυγάς ή συνοριοφύλακας του επιτρέπει να ταυτιστεί με αυτές τις προσωπικότητες», είπε, μιλώντας για έναν καινοτόμο τρόπο να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να συμφιλιωθούν με την πρόσφατη γερμανική ιστορία.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα για τη Συμφιλίωση ανακοίνωσε ότι ενώ θεωρεί θεμιτούς κάποιους άλλους τρόπους συμφιλίωσης με το καθεστώς της περιόδου 1949-1989, αμφιβάλλει για το αν οι νέοι θα μάθουν κάτι σκοτώνοντας αντιφρονούντες. Εκπρόσωπος της Ένωσης Θυμάτων μίλησε για «χλευασμό» σε βάρος τους σημειώνοντας: «Οι θάνατοι από πυροβολισμό στο Τείχος δεν ήταν παιχνίδι- κατέστρεψαν ζωές και οικογένειες».

Εκτιμάται ότι περίπου χίλιοι ανατολικογερμανοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στη δυτική Γερμανία από το 1961 που κατασκευάστηκε το Τείχος. Ο τελευταίος ήταν ο Κρις Γκέφροϊ τον Φεβρουάριο του 1989.

Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, κατά την 20η επέτειο της γερμανικής επανένωσης.

Δείτε το teaser του παιχνιδιού