To πρώτο στον κόσμο ρομπότ που μαζεύει σμέουρα

Ξεπερνάει κατά πολύ το ρυθμό των ανθρώπων - Δείτε το βίντεο


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
8:20
28/05/2019
To πρώτο στον κόσμο ρομπότ που μαζεύει σμέουρα
3
loading

Ένα ρομπότ που άρχισε να δοκιμάζεται στη Βρετανία, είναι το πρώτο στον κόσμο που μαζεύει σμέουρα (φραμπουάζ).

Εντάσσεται σε μια προσπάθεια των καλλιεργητών της χώρας να μειώσουν το εργατικό κόστος και τις ελλείψεις σε εποχικό εργατικό δυναμικό (Βουλγάρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Ουκρανούς κ.α.), που αναμένονται λόγω του επικείμενου Brexit.

Το ρομπότ, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία-τεχνοβλαστό Fieldwork Robotics του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, θα μπορεί να μαζεύει τουλάχιστον 25.000 σμέουρα τη μέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρυθμό των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να κόψουν περισσότερα από 15.000 σε μια οκτάωρη βάρδια.

Με ύψος ανθρώπου (1,8 μέτρα), το κινούμενο με ρόδες μηχάνημα διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος καθοδηγείται από τρισδιάστατες κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, καθώς και από το σχετικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να κόψει ένα φρούτο, το οποίο πετάει σε ένα δίσκο, όπου γίνεται η διαλογή των σμέουρων ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι, ώστε να τοποθετηθούν σε ξεχωριστές συσκευασίες και να φύγουν για τα σούπερ-μάρκετ.

Το ρομπότ, που κόστισε γύρω στις 700.000 λίρες, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Hall Hunter, την μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία παραγωγής μούρων, η οποία εφοδιάζει μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (Tesco, Marks & Spencer, Waitrose). Προς το παρόν, σύμφωνα με τη «Guardian», δοκιμάζεται σε ένα θερμοκήπιο της εταιρείας κοντά στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ.

Μετά τις δοκιμές, η βελτιωμένη έκδοση του ρομπότ αναμένεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, να αρχίσει να παράγεται μαζικά το 2020, έχοντας τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες αντί για μόνο ένα, οι οποίοι θα μαζεύουν σμέουρα ταυτόχρονα και πιο γρήγορα (το πολύ σε δέκα δευτερόλεπτα ο καθένας βραχίονας αντί για ένα λεπτό σήμερα). Ο δημιουργός του ρομποτιστής δρ Μάρτιν Στέλεν του Πλίμουθ σκοπίμως, όπως είπε, διάλεξε να ξεκινήσει με ένα από τα πιο δύσκολα μαλακά φρούτα όπως το σμέουρο, ώστε να συνεχίσει με άλλα πιο εύκολα στη συλλογή μούρα, φρούτα και λαχανικά. Ήδη δοκιμές που έχουν γίνει στην Κίνα, έχουν δείξει ότι το ρομπότ μπορεί επίσης να μαζέψει ντομάτες και κουνουπίδια.

Επειδή τα ρομπότ δεν κουράζονται, είναι σε θέση να δουλεύουν για 20 ώρες τη μέρα, οπότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι εμφανίζουν παραγωγικότητα σαφώς μεγαλύτερη από ένα άνθρωπο. Ήδη διάφοροι γεωργοί στη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρομπότ.

Δείτε το βίντεο:

(Η εξωτερική φωτογραφία είναι του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

    Με αυτη τηνταχυτητα και με εργασια 20 ωρων την ημερα το ανωτερο που μπορει να συλλεξει ειναι 1.200 σμεουρα και οχι 25.000 την ημερα.

  2. avatar okso troll

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax

  3. avatar Giorgis

    H τελική έκδοση που θα μαζεύει 25.000 την ημέρα πόσα χρόνια θα πάρει για να εξελιχθεί? Γιατί τώρα ούτε 25 την ημέρα δεν το κόβω να μαζεύει. Τόσο μεγάλη απόσταση, στους υπολογιστές τουλάχιστον, πήρε δεκαετίες για να καλυφθεί. Ακόμη και τότε θα έχει μικρότερη ωριαία παραγωγικότητα από τον άνθρωπο. Αν η εργασία είχε σφιχτά deadlines κανείς δεν θα τα προτιμούσε, ακόμη κι αν είχαν μικρότερο κόστος ανά μονάδα, γιατί θα έχαναν πωλήσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει