Με στόχο την επέκταση της ταχείας ευρυζωνικότητας στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια σειρά από μέτρα ώστε, έως το 2013, κάθε ευρωπαίος να διαθέτει πρόσβαση σε βασικές ευρυζωνικές επικοινωνίες.

Ειδικότερα στη δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκε περιλαμβάνεται:

-Σύσταση της Επιτροπής για να υπαχθεί σε κανονιστικές ρυθμίσεις η πρόσβαση σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA). Προβλέπεται ότι θα παρέχεται κανονιστική ασφάλεια στους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών και θα κατοχυρώνεται η ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάγκης διασφάλισης του ανταγωνισμού.

-Πρόταση απόφασης για τη θέσπιση ενός προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί διαθέσιμο ραδιοφάσμα για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες.

-Ανακοίνωση περί ευρυζωνικότητας όπου περιγράφεται ο καλύτερος τρόπος ενθάρρυνσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα μέσης αφομοίωσης ευρυζωνικών υπηρεσιών παγκοσμίως (24,8%), αλλά , όπως αναφέρει η Επιτροπή, τα δίκτυά της πρέπει να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν περαιτέρω.

Για παράδειγμα, μόλις το 1% των Ευρωπαίων διαθέτει σήμερα απευθείας διαδικτυακή σύνδεση οπτικής ίνας υψηλής ταχύτητας στο σπίτι του, σε σύγκριση με το 12% των Ιαπώνων και το 15% των Νοτιοκορεατών.