Μια νέα έρευνα του ευρωβαρομέτρου που δημοσιοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ευρώπη ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια σε αυτό. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει αυξηθεί από τον προηγούμενο χρόνο.

Επίσης το 12% των χρηστών του Διαδικτύου σε όλη την ΕΕ έχει ήδη πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύμα αντιποίησης ταυτότητας. Παρ’ όλ’ αυτά και όπως προκύπτει από την έρευνα, το 53% των χρηστών δεν έχει αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο τον περασμένο χρόνο.

Άλλες βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι οι εξής :

– Το 53% των χρηστών του Διαδικτύου λέει ότι αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, ένα 52% χρησιμοποιεί ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, 48% πραγματοποιεί Διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, ενώ 20% πωλούν εμπορεύματα ή υπηρεσίες

– Το 29% των χρηστών του Διαδικτύου δεν έχει αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για Διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές ή οι αγορές μέσω Διαδικτύου.

– Το 59% θεωρεί ότι δεν είναι καλά πληροφορημένο σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

– Το 40% ανησυχεί μήπως κάποιος πάρει ή καταχραστεί τα προσωπικά του δεδομένα και 38% ανησυχούν για την ασφάλεια των πληρωμών μέσω Διαδικτύου.