Παίρνουν ιδέες για τα διαστημόπλοια από τα αρχαία ελληνικά κεραμικά

Στόχος να βελτιωθούν οι θερμικές ασπίδες των σκαφών


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:45
05/01/2012
Παίρνουν ιδέες για τα διαστημόπλοια από τα αρχαία ελληνικά κεραμικά
23
loading

Μπορούν άραγε τα διαστημόπλοια και οι πύραυλοι να θωρακιστούν θερμικά από τις μεγάλες αλλαγές στις θερμοκρασίες με βάση τα αρχαία ελληνικά κεραμικά;

Κι' όμως ςπιστήμονες από την Καλιφόρνια οι οποίοι σχεδιάζουν πυραύλους και διαστημόπλοια, μελετούν τα αττικά κεραμικά, καθώς πιστεύουν ότι θα πάρουν ιδέες για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις θερμικές «ασπίδες» των διαστημικών σκαφών τους, όταν αυτά επανέρχονται, μετά τα ταξίδια τους, στη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και του Μουσείου Γκετί αναλύουν δείγματα αρχαιοελληνικής κεραμικής ηλικίας 2.500 ετών με την χρήση ακτινών-Χ, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την μοριακή δομή αυτών των κεραμικών.

Τα κεραμικά πλακίδια στο εξωτερικό των διαστημικών σκαφών και πυραύλων που λειτουργούν ως θερμικές ασπίδες, υφίστανται τρομακτικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, καθώς από τους μείον 120 βαθμούς του διαστημικού κενού πρέπει να αντέξουν τους 1.650 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται λόγω τριβής κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Μια τόσο υψηλή θερμοκρασία είναι ικανή να λιώσει ακόμα και μέταλλα, αλλά η πυριτία (διοξείδιο του πυριτίου), από την οποία αποτελούνται κυρίως οι «ασπίδες», εμποδίζει την εξάπλωση της μεγάλης θερμότητας.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, ομοίως, τα αρχαιοελληνικά κεραμικά όχι μόνο αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά επιπλέον παραμένουν σταθερά από χημική άποψη.

Η συνεργασία των ερευνητών, πέρα από την τεχνολογική διάστασή της, έχει και άλλες στοχεύσεις, όπως τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης των αρχαίων αγγείων, την -από κοινωνιολογική άποψη- κατανόηση του ρόλου και της εξέλιξης των κεραμικών εργαστηρίων στην αρχαία Ελλάδα, των χρησιμοποιούμενων τεχνικών από τους τεχνίτες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar k2due

  ; Έλληνες....κλασσικοί ρεμπεσκέδες κληρονόμοι

 2. avatar Übermensch

  καθείς με το μακρύ κ το κοντό του..βεβαίως κ να πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα..σ αυτούς όμως που τα φτιαξαν......

  1. avatar politis

   Βάσει τῆς δικῆς τους νομοθεσίας, τά πνευματικά δικαιώματα τά δικαιούνται καί οἱ κληρονόμοι. Τό ὄτι ἐμεῖς βρισκόμαστε σέ παρακμῆ δέν τους ἀπαλλάσει ἀπό τίς ὑποχρεώσεις τους.

   1. avatar Übermensch

    οι (νόμιμοι)κληρονόμοι..όχι οι σφετεριστές της ιστορίας...

    1. avatar politis

     Ἅν μιλᾶς γιά τοῦς όμοίους σου συμφωνώ ἀπολύτως. Φαίνεσαι γερμανοτραφείς ὀπότε ἐξηγείται καί ἡ στάση σου.

     1. avatar Übermensch

      κλασικός νεοέλλην ο..\"πολίτης\"..γελάνε κ οι πέτρες...

     2. avatar politis

      Πόσο γελοίος μπορείς νά γίνεις ἐγγονέ του Χίτλερ;

     3. avatar marilou

      uberwhatever πες μας τώρα ότι είμαστε και σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας να κλάψω από τα γέλια.οκ είπαμε έχουμε πέσει σε ένα α επίπεδο παρακμής,γίναμε νεόπλουτοι κτλ αλλά μη μας λες ότι δεν είμαστε και έλληνες.σα αντιπαράδειγμα μη μου πεις και καλά ότι δεν είμαστε καθαρό ελληνικό φύλο και έχουν μπει προσμίξεις και άλλων λαών άρα δεν είμαστε έλληνες.έτσι είναι τώρα πια όλοι οι λαοί εκτός από αυτούς που ζουν το everest .

     4. avatar Übermensch

      όχι τόσο ώστε να χρησιμοποιω επιφανειακά τεχνάσματα(περισπωμένες κτλπ) για να νιώσω παραπάνω έλληνας από τους υπόλοιπους ....αδελφέ του άδωνη...καληνύχτα...

     5. avatar politis

      Τουλάχιστον ἐγὠ τά ξέρω καί μπορῶ νά τά χρησιμοποιῶ, ἐνώ ἐσύ ὥς άπόγονος τῶν γερμαναράδων
      άδυνατείς. Ἡ \"εύφυίά \" σου φτάνει μέχρι τήν ὕβρη.Ὅταν τό μόνο σου \"έπιχείρημα\" εῖναι να με ἀποκαλεῖς ἀδελφό του Ἄδωνι. Μία ἐρώτηση. Ἀφοῦ δέν αἰσθάνεσαι Ἕλληνας γιατί δέν φεύγεις άπό τήν χώρα; Καί ὁ Χριστοφοράκος ὥς γνήσιος προδότης αὐτό ἔκανε. Γιά τήν ἱστορία. Εἶναι ντροπή , νά γνωρίζουν σέ ὅλο τόν κόσμο τήν χρήση τοῦ πολυτονικοῦ κι ἐσύ καί τά συνασπιστήρια νά τό θεωρείτε ἐθνικιστικό κατάλοιπο. Λίγη αίδῶς δέν βλάπτει. Ἄν ἡ χρήση του σέ κάνει να βγάζεις τέτοια συμπεράσματα χαίρομαι, διότι ἐπιβεβαιώνεις τό ἐπιπεδό σου καί τόν άνθελληνισμό σου.

     6. avatar Übermensch

      η δικιά σου στάση δεν εξηγείται..προφανώς σ αρέσει...

 3. avatar politis

  Καί ὕστερα σέ λένι ρατσιστή ἄν μιλήσεις γιά τήν ἀνωτερώτητα τοῦ ἑλληνικοῦ πολιτισμοῦ. Πνευματικά δικαιώματα θά πληρώσουν;

  1. avatar marilou

   μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω:είσαι ο ίδιος πολίτης που είχε ένα δικέφαλο αετό για άβαταρ?άσχετο αλλά μου ήρθε !αν είσαι πως και γράφεις τώρα με πολυτονικό?

   1. avatar politis

    Ὄχι, καμμία σχέση με αὐτόν ποὐ ἀναφέρεις.Καί δέν εἶχα ποτέ άβαταρ.

  2. avatar Tixarpastos

   πληρώνεις εσύ για την καθημερινή χρήση της αραβικής άλγεβρας και της φραγκικής στατιστικής και του διαφορικού λογισμού η των ολοκληρωμάτων ? τι προσέφεραν οι έλληνες εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια συγκριτικά με τους ευρωπαίους και τους άραβες ?φιλοσοφία,φυσική,λογοτεχνία,χημεία,ιατρική,μαθηματικά,ηλεκτρισμός, ενέργεια κλπ κλπ κλπ..κάθε έθνος παρουσιάζει πρωτοπόρους.αυτό δεν το κάνει ανώτερο,οι πρωτοπόροι μετά εμφανίζονται πάντα αλλού.

   1. avatar politis

    Ψάξε καλύτερα καί θα δῆς ὄτι τα πράγματα δέν εἶναι ὄπως ἀκριβῶς σου τά ἔμαθαν.

 4. avatar Gina

  δεν ειναι μονο η αντοχη των κεραμικων,ειναι και τα χρωματα που μετα απο τοσα χρονια παραμενουν τα ιδια.
  Αυτο που μπορει να θαυμασει κανεις ειναι το ανακτορο της Κνωσσου που αν και ακαλυπτο παραμενει με τα υπεροχα,εντονα χρωματα του ανεξιτηλα.

 5. avatar sotiris g

  Πρεπει να μας πληρωσουν πνευματικα δικαιωματα γι αυτα, οπως και τοσες χιλιαδες αλλα που τα χρησημοποιουν
  ... Τ Ζ Α Μ Π Α ..χωρις ουτε ενα ευχαριστω !!!!

 6. avatar EKSWGHINOS

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛ...Σ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ....

 7. avatar orionas21

  τελικά ή ήμασταν πού μπροστά ή πολύ τυχερή..........

  1. avatar Aimilios

   εννοεις το παρακλαδι του τουρκικου πολιτισμου που εδωσε τα φωτα του στον κοσμο;
   Ετσι γραφουν τα τουρκικα βιβλια ιστοριας, σιγουρα ο τσιπρας και η παπαρηγα επειμενουν να τα μεταφρασουμε και να τα διδασκουμε και στα δικα μας σχολεια για να καταπολεμησουμε το ρατσισμο και τον καπιταλισμο

   1. avatar κομμουνοσυμμοριτης

    ΡΕ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΕ ΑΙΜΙΛΙΕ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΓΛΥΦΕΙΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΜΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΙΦΗΖΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ.ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΤΩΡΑ .ΕΣΥ ΕΓΡΑΦΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΤΩΡΑ.

    1. avatar Aimilios

     θες μηπως να μου δωσεις το λινκ που υποτιθεται οτι τα λεω αυτα;;;
     Γιατι ως γνωστον μονο εσυ και το κομμα σου ειστε φιλοτουρκοι και κανεις αλλος.
     Για την ακριβεια ειστε μισελληνες και αυτο σας οδηγει στον φιλοτουρκισμο.
     Και αληθεια ακομα να ητανε τα ψεμματα που γραφεις, στο δικο σου επιπεδο να θελει καποιος να δωσει τη μακεδονια και τα σπιτια μας στους σκοπιανους, δεν ειναι κανεις.
     Εσυ η παπαρηγα σου και οι ομοιοι σου ειστε μια κατηγορια μονοι σας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει