Μετά από οκτώ χρόνια σχεδιασμού και προγραμματισμού, με υπέρβαση κόστους μεγαλύτερη των 600 εκατομμυρίων και με μία καθυστέρηση 2 ετών, το Mars Science Laboratory είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Κόκκινο Πλανήτη και εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε την απογείωση του πυρηνοκίνητου, βάρους 1 τόνου, μηχανικού εξερευνητή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα από τον υπολογιστή σας.

Η εκτόξευση έχει επί του παρόντος προγραμματιστεί για τις 10:02 π.μ. EST του Σαββάτου της 26 Νοεμβρίου. Η NASA TV προσφέρει HD μετάδοση της εκτόξευσης (παρακάτω). Αλλά αν δεν επιθυμείτε να τη παρακολουθήσετε με μία περιγραφή γεμάτη με τεχνολογικούς όρους, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το δεύτερο βίντεο που ακολουθεί.

Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το blog της NASA με τους σχολιασμούς να ξεκινούν στις 7:30 π.μ. το Σάββατο ή να ακολουθήσετε την NASA (@ NASA) και το Mars Science Laboratory (@ MarsCuriosity) στο Twitter για άλλες ενημερώσεις. Η NASA έχει, επίσης, ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της εκτόξευσης.

Από τη στιγμή που προσγειωθεί στον κρατήρα Gale, τον Αύγουστο του 2012, το rover θα διερευνήσει το κατά πόσο θα μπορούσε ο Άρης να φιλοξενήσει ζωή ή αν είχε στο παρελθόν. Το rover διαθέτει μία πλήρη σειρά εργαλείων, εξαρτημάτων και αισθητήρων για να συγκεντρώσει όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορεί.

Το MSL έχει οριστεί να εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη για τουλάχιστον δύο χρόνια και περιμένουμε να μας παρέχει της καλύτερες πληροφορίες και δεδομένα για τον πλανήτη που είχαμε μέχρι στιγμής.

Πηγή: proho.gr