Πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου από την αξιοποίηση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων στις περιοχές 900 και 1800 MHz, που χορήγησε στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία, από το πρώτο στάδιο της οποίας οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατέβαλαν συνολικό τίμημα 181,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το δεύτερο στάδιο της δημοπρασίας πολλαπλών γύρων το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε σε 198.835.000 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ στην Cosmote κατακυρώθηκαν τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο τμήματα στη ζώνη των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 118.833.000 εκατ. ευρώ. Στη VODAFONE έξι τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 168.502.000 εκατ. ευρώ και στη WIND τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz με συνολικό τίμημα 93.200.000 εκατ. ευρώ.

Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό και σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που τηρήθηκε κατά γράμμα. Επιπλέον, η διαδικασία έχει λάβει υπόψη τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ είναι σύμφωνη με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και ειδικότερα με τις αναθεωρημένες Οδηγίες Πλαίσιο και Αδειοδότησης δικτύων και υπηρεσιών,

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 900 και 1800 MHz, διασφαλίζει την επάρκεια στην επιλογή και την ανταγωνιστικότητα στην τιμή και την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών και υπηρεσιών, δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς δεδομένων, ενώ συμβάλλει στη διάδοση της κινητής ευρυζωνικότητας, μέσω νέων τεχνολογιών (4G, LTE).