Οι επιστήμονες που δουλεύουν για την οργάνωση Bill & Melinda Gates ερευνούν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα ανθρώπινα απόβλητα για «καλούς σκοπούς», όπως για παράδειγμα η… παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα ανθρώπινα περιττώματα ή πόσιμου νερού μέσα από ειδικό φιλτράρισμα των ούρων.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και γνωστός φιλάνθρωπος, έχει βάλει σκοπό να… ανακαλύψει εκ νέου την τουαλέτα!

Η επόμενη μεγάλη ιδέα του Gates… για το καλό της ανθρωπότητας, θα πάρει χρηματοδοτηθεί και από γερμανούς φορολογούμενους, ύστερα από δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης DirkNiebel ότι θα διατεθούν 10 εκατ. δολάρια για ένα κοινό σχέδιο με το ίδρυμα Bill &Melinda Gates Foundation.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το έργο αυτό στοχεύει να παράσχει σε 800.000 ανθρώπους στην Κένυα πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και να εξασφαλίσει καθαρό πόσιμο νερό για 200.000.

Ο στόχος είναι να βρεθούν «καινοτόμες λύσεις» για τα συστήματα αποχέτευση στις φτωχές αστικές περιοχές. Ο Bill Gates πιστεύει ότι είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την «κλασική τουαλέτα».

Ο ίδιος τονίζει ότι παρόλη την τεχνολογική πρόοδο παγκοσμίως, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού (2,5 δισ. άνθρωποι) ζουν ακόμα χωρίς… καζανάκι! Το να τους δώσει όμως κανείς δυτικού τύπου τουαλέτες δε λύνει το πρόβλημα, λόγω της έλλειψης νερού.

Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον. Όσο δε λύνεται, τόσο εντείνεται ο φόβος εξάπλωσης ασθενειών.

Η Uincef υπολογίζει ότι 1,1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα είδος τουαλέτας ή τρόπους για την εξάλειψη των αποβλήτων. Ως συνέπεια μολύνεται το πόσιμο νερό και πολύς κόσμος υποφέρει από διάρροια.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον 1,2 εκατ. παιδιά κάτω από πέντε χρονών πεθαίνουν από διάρροια κάθε χρόνο, λόγω της επαφής τους με ανθρώπινα περιττώματα.