Μοιάζει σαν ιγκλού, σαν ένα σπίτι φτιαγμένο από πάγο και βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει την πρώτη κατοικία των πρώτων ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και θα πατήσουν το πόδι τους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η Nasa αποκάλυψε τον νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή των πρώτων σπιτιών που θα φιλοξενήσουν εκείνους που θα φτάσουν στον Άρη απονέμοντας σε τρεις ομάδες συνολικά 40.000 δολάρια στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού 3-D Printed Habitat Challenge Design.

Ο διαγωνισμός καλούσε τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν αρχιτεκτονικούς άξονες που αξιοποιούν τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση για να απεικονίσουν τις κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη.

Υπήρξαν περισσότερες από 165 συμμετοχές και οι 30 πρώτες ξεχώρισαν και εκτέθηκαν στο New York Maker Faire.

Το πρώτο βραβείο των 25.000 δολαρίων δόθηκε στους Team Space Exploration Architecture and Clouds Architecture Office για το Mars Ice House.

martian1 martian2 martian3 martian4 martian5

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα Team Gamma, Foster and Partners και την τρίτη η Team LavaHive.

martian8 martian6 martian7

Κριτήρια αποτέλεσαν πολλοί παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική σύλληψη, η σχεδιαστική προσέγγιση, η κατοικησιμότητα, η καινοτομία, η λειτουργικότητα, η επιλογή του χώρου στον Άρη και η δυνατότητα κατασκευής με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Οι σχεδιαστές του «αρειανού ιγκλού» λένε πως προέκυψε από την ανάγκη «να έρθει φως και μια σύνδεση με το έξω στο λεξιλόγιο της αρειανής αρχιτεκτονικής- ανάγκη δημιουργίας προστατευμένου χώρου όπου σώμα και ψυχή δεν επιβιώνουν απλώς αλλά ευημερούν».