Μετά από μία καθυστέρηση δύο ετών και προσεκτική μελέτη χιλιάδων φωτογραφιών οι ερευνητικές ομάδες της ΝΑΣΑ επιτέλους κατέληξαν σε 4 επικρατέστερες τοποθεσίες από τις 60 αρχικά, για την προσεδάφιση του επόμενου εξερευνητικού οχήματος, του πυρηνοκίνητου Curiosity (Περιέργεια στα ελληνικά).

Οι ομάδες έχουν περιθώριο μιας βδομάδας προτού παρουσιάσουν την οριστική πρόταση τους στη ΝΑΣΑ για την περιοχή προσεδάφισης. Το όλο πρόγραμμα αγγίζει το κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένουμε την εκτόξευση τον Νοέμβριο. Η περιοχή προσεδάφισης είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και το επιθυμητό είναι να είναι τόσο ασφαλής για την προσεδάφιση, αλλά και ενδιαφέρουσα από επιστημονικής άποψης ώστε το όχημα να αρχίσει τις πειραματικές διαδικασίες άμεσα.

Από τη στιγμή που από μηχανικής και τεχνολογικής άποψης το όχημα μεγέθους όσο ένα mini-couper δεν συναντάει κάποια δυσκολία και έχουν επιλυθεί τα οποιαδήποτε προβλήματα, το μοναδικό που απομένει είναι η οριστικοποίηση της τοποθεσίας. Ωστόσο και οι τέσσερις τοποθεσίες είναι ιδανικές από άποψη χαμηλής επικινδυνότητας και οι επιμέρους ομάδες προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της δικής τους πρότασης.

Οι τοποθεσίες με τις αντίστοιχες φωτογραφίες είναι οι εξής:

Ο κρατήρας Gale, κοντά στον ισημερινό, στον οποίο έχουμε αναχώματα με επιστρώσεις ορυκτών ύψους και είναι η ιδανικότερη για άμεση έναρξη πειραμάτων

H Mawrth Vallis, μία αρχαία κοίτη χειμάρρου, στα βόρεια υψίπεδα πλούσια σε ορυκτά πηλού

Ο κρατήρας Eberswalde στο νότιο ημισφαίριο, στον οποίο υπάρχει το «απομεινάρι» ενός δέλτα ενός ποταμού

Τέλος ο κρατήρας Holden, κοντά στον προηγούμενο, μια περιοχή στην οποία παραμένουν ορατές οι όχθες από ρεματιές και ιζήματα από κάποιον αρχαίο ποταμό

Δείτε το βίντεο animation για την προσεδάφιση του οχήματος: