Σε μια ιστορική αλλαγή σκυτάλης στον κλάδο κινητής τηλεφωνίας, η Apple ξεπέρασε τη Samsung, σηματοδοτώντας τον πρώτο παγκόσμιο θρίαμβό της ως κορυφαίου προμηθευτή smartphone.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το μερίδιο αγοράς της Apple ανέρχεται στο 20,1%, ξεπερνώντας ελαφρώς το 19,4% της Samsung. Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των αυξημένων παραγγελιών και της ετήσιας ανάπτυξης της Apple, παρά τη συνολική μείωση των αποστολών smartphone παγκοσμίως.

Ένα ανερχόμενο αστέρι στις αναδυόμενες αγορές

Η άνοδος της Apple ενισχύεται από την αυξανόμενη δημοτικότητά της στις αναδυόμενες αγορές. Αντίθετα, η Samsung έχει να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό και τη συνακόλουθη ύφεση στην αγορά Android. Αυτή η αλλαγή στη δυναμική οδήγησε την Apple να διεκδικήσει την πρώτη θέση παγκοσμίως στη βιομηχανία των smartphones για πρώτη φορά.

Τι οδήγησε στην επιτυχία της Apple

Το σκαρφάλωμα της Apple στην κορυφή μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων. Η κλιμακούμενη τάση προς τις premium συσκευές, οι επιθετικές προσφορές ανταλλαγής παλιών συσκευών και τα άτοκα σχέδια χρηματοδότησης έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της δυναμικής της Apple. Κάπως έτσι, το μερίδιο αγοράς της Samsung υποχώρησε στη δεύτερη θέση, με την κινεζική Xiaomi να εξασφαλίζει την τρίτη θέση με 12,5% παγκόσμιο μερίδιο.

Δεδομένα που αντικατοπτρίζουν την αλλαγή

Μεταξύ των τριών πρώτων – Apple, Samsung και Xiaomi – η Apple είναι η μόνη εταιρεία που καταγράφει αύξηση στις αποστολές σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC, η Samsung απέστειλε 226,6 εκατομμύρια Galaxy smartphones το 2023, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 19,4% της αγοράς. Πρόκειται για πτώση 13,6% σε σύγκριση με τις αποστολές της από το 2022 (262,2 εκατομμύρια).

Η Apple απέστειλε 234,6 εκατομμύρια iPhone και απέκτησε μερίδιο 20,1% της αγοράς και η Xaomi 145,9 εκατομμύρια συσκευές με μερίδιο 12,5%.