Η Apple έχει νέο αφεντικό στο τμήμα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της, ο οποίος ανακοινώθηκε μάλιστα την ίδια μέρα που ο μακροχρόνιος αρχισχεδιαστής της Apple, Jony Ive, παραιτήθηκε για να ιδρύσει τη δική του εταιρία.

Η προαγωγή του Sabih Khan, ενός από τους βετεράνους της Apple με καριέρα 24 ετών στην εταιρία, στη θέση του αντιπροέδρου επιχειρήσεων δεν ήταν έκπληξη, καθώς τον εμπιστευόταν πολύ ο Τιμ Κουκ εδώ και καιρό. Και είχε καλό λόγο γι’ αυτό, αλίμονο!

Ο Khan θα επιβλέπει τώρα την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της μεγαλύτερης εταιρίας του κόσμου, τη συλλογή και επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή των προϊόντων της δηλαδή. Ήταν έμπιστος του Κουκ εδώ και χρόνια και σίγουρα από το 2008.

Τι είχε γίνει όμως το σημαδιακό 2008; Σε δημοσίευμα του Fortune εκείνης της χρονιάς, με τον Τιμ Κουκ να υπηρετεί ως γενικός διευθυντής εκείνη την εποχή κάτω από τον Στιβ Τζομπς, το περιοδικό θυμήθηκε μια ιστορία που λεγόταν στα πηγαδάκια της Apple για τον Κουκ και τα «πρωτοπαλίκαρά του».

Μια μέρα λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος συγκάλεσε ένα έκτακτο meeting με την ομάδα του για ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στην Ασία. «Είναι πραγματικά κακό», είπε ο Κουκ, «κάποιος πρέπει να πάει στην Κίνα και να το διευθετήσει». Μισή ώρα μετά, ο Κουκ κοίταξε τον Sabih Khan στα μάτια και χωρίς ίχνος συναισθήματος, όπως παρατηρεί το Fortune, του είπε κοφτά: «Γιατί είσαι ακόμα εδώ;».

Ο Khan σηκώθηκε, οδήγησε ως το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο και έκλεισε την αμέσως επόμενη πτήση για Κίνα χωρίς επιστροφή. Και χωρίς να αλλάξει ρούχα!

Ήταν η κίνηση που τον μετέτρεψε σε ένα από τα πιο ετοιμοπόλεμα και ταγμένα στελέχη της Apple, μια κίνηση που εξαργυρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα επόμενα χρόνια, με αλλεπάλληλες προαγωγές…