Πολλές είναι οι ιστορίες που αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα και ο παρακάτω αγώνας διεκδικεί μια θέση ανάμεσα σε αυτές. Ο ανταγωνισμός Δύσης Ανατολής φαίνεται πως επεκτείνεται στο χορτάρι σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία.

Το Μουντιάλ του 1974 διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία όπου αγωνίστηκαν 16 ομάδες από της 13 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Μάλιστα, το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε η Δυτική Γερμανία με ηγέτη τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον «κορμό» της Μπάγερν Μονάχου.

Η Γερμανία είχε χωριστεί σε Ανατολική και Δυτική, καθώς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ανατολική Γερμανία είχε υψώσει το τείχος του Βερολίνου το 1961, το οποίο έπεσε τον Νοέμβριο του 1989.

Αναπόφευκτα ο αγώνας μεγάλης πολιτικής σημασίας που ξεχώρισε από τη διοργάνωση του 1974 ήταν η ποδοσφαιρική μάχη των δύο χωρών της διαιρεμένης Γερμανίας που έγινε στις 22 Ιουνίου στο Αμβούργο.

Παρόλο που η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε αποφασιστεί από το 1966, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 παρέμεναν οι πολιτικές εντάσεις, οι οποίες επηρέαζαν και το Μουντιάλ. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αγώνα με τη Χιλή -στην οποία είχε καταλάβει την εξουσία ο δικτάτορας Πινοσέτ- στα πλέι οφς της διοργάνωσης. Επιπλέον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις παλαιστινιακών οργανώσεων στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 είχαν ως αποτέλεσμα τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μουντιάλ του 1974.

Ο επίμαχος αγώνας λοιπόν θα ήταν το τελευταίο ματς του πρώτο γύρου της διοργάνωσης, ο οποίος ξεκίνησε καλά και για τις δύο ομάδες.

Η Δυτική Γερμανία είχε νικήσει την Χιλή και την Αυστραλία, ενώ η Ανατολική είχε νικήσει τους Αυστραλούς και είχε φέρει ισοπαλία με τη Χιλή. Από τους πρώτους αγώνες ήταν ξεκάθαρο ότι στον επόμενο γύρω θα περνούσαν Ανατολική και Δυτική Γερμανία άσχετα με το αποτέλεσμα στο Αμβούργο.

Φυσικά, η Δυτική Γερμανία είχε τον τίτλο του φαβορί καθώς αγωνιζόταν στην έδρα της και υπερασπιζόταν τον τίτλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εξάλλου, και οι παίκτες της από τη Μπάγερν Μονάχου ένα μήνα πριν το Μουντιάλ είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό.

Ο σταρ



Η Ανατολική Γερμανία είχε όμως άλλη άποψη και το γκολ του Γιούργκεν Σπάρβασερ στο 77ο λεπτό, έμεινε στην ιστορία εξύψωσε την εθνική υπερηφάνεια στην κερκίδα των περίπου 2.000 φιλάθλων της Ανατολικής Γερμανίας. Γι’ αυτό του το τέρμα θεωρήθηκε ως ήρωας από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, ο ίδιος όμως δεν θέλησε να εμπλακεί με την πολιτική.

Μετά τον αγώνα που παρακολούθησαν συνολικά 60.000 φίλαθλοι, ο Σπάρβασερ είχε δηλώσει: «Εάν στον τάφο μου γράφει Αμβούργο, 1974, όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται εκεί» δείχνοντας πως και ο ίδιος αντιλαμβανόταν την τεράστια σημασία εκείνου του τέρματος και του αγώνα γενικότερα. Η είδηση της νίκης της Ανατολικής Γερμανίας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έμεινε στην ιστορία ως η πιο σημαντική αναμέτρηση μεταξύ των δύο τότε χωρών.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης η Ανατολική Γερμανία παρόλο που είχε τερματίσει πρώτη στον όμιλό της, αποκλείστηκε στην 2η φάση ενώ η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το Κύπελλο.


Το γκολ που καθόρισε το παιχνίδι στο 77ο λεπτό