Οι προκρίσεις του Παναθηναϊκού την περασμένη Τρίτη (15/8) επί της Μαρσέιγ και οι χθεσινοβραδινές του ΠΑΟΚ επί της Χάιντουκ Σπλιτ και του Ολυμπιακού επί της Γκενκ φέρνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε θέση να κοιτάζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπαίνει στα πλέι οφ με τρεις ομάδες που ενδεχομένως να γίνουν τέσσερις αν η ΑΕΚ επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και ξεπεράσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο του 3ου γύρου του Champions League. Να σημειώσουμε πως η Ένωση έχει προβάδισμα 2-1 από το πρώτο ματς και οι δύο ομάδες αναμετριούνται στην «OPAP Arena» στις 19 Αυγούστου.

Το δεδομένο είναι πως η Ελλάδα θα έχει μίνιμουμ τρεις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους αυτή την αγωνιστική περίοδο – ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Europa League, ενώ η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός στο Europa Conference League. Βέβαια, όλες τους και μαζί κι ο ΠΑΟΚ θα παλέψουν για το… μάξιμουμ και το ιδανικό σενάριο είναι δύο ομάδες στους ομίλους του Champions League (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός), μια στο Europa League (Ολυμπιακός) και μια στο Europa Conference League (ΠΑΟΚ).

Έτσι, σ’ αυτό το σημείο η Ελλάδα έχει τέσσερις ομάδες έναντι δύο της Κροατίας που είναι η χώρα που μας… κυνηγάει στη βαθμολογία της UEFA. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 22.225 βαθμούς, 200 παραπάνω από τους Κροάτες. Κι αν η ΑΕΚ αποκλείσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Κροάτες θα αποδυναμωθούν περαιτέρω δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο να κοιτάξει… ψηλά.

Άλλωστε και οι χώρες που βρίσκονται κάτω από την Κροατία – Πολωνία, Σουηδία, Κύπρος – είναι κι αυτές αποδυναμωμένες και κάπως έτσι ακόμη και ο αποκλεισμός του Άρη από την Ντιναμό Κιέβου δεν είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου για να πάει καλά στην Ευρώπη και να μπορέσει να βελτιώσει τη θέση του ενόψει των αλλαγών που έρχονται στα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα. Όπου θεωρητικά για τις ομάδες σε χαμηλές θέσεις στην κατάταξη θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μπουν στους ομίλους κι ας αυξάνονται οι ομάδες από 32 σε 36 από την επόμενη σεζόν.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ UEFA

  • 18η Τσεχία 24.025
  • 19η Ελλάδα 22.225
  • 20η Κροατία 22.025
  • 21η Πολωνία 22.000
  • 22η Σουηδία 21.125
  • 23η Κύπρος 21.100