Η ήττα του Ολυμπιακού από την Καραμπάγκ και η κακή του πορεία στο φετινό Europa League έχει προκαλέσει διάφορες συζητήσεις γύρω από τους Πειραιώτες, αλλά υπάρχει και μία μεγαλύτερη συζήτηση που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι την εκπροσώπηση στο Champions League, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θα την… ξεχάσει για λίγα χρόνια, εκτός κι αν συμβεί μια σειρά θαυμάτων.

Με τρεις ήττες σε τρεις αγώνες στον όμιλο του Europa League, οι ερυθρόλευκοι είναι φάτσα με τον αποκλεισμό. Στόχος τους, βασικά, είναι το να πάρουν την 3η θέση πλέον για να συνεχίσουν στο Europa Conference League. Όχι και ό,τι πιο εύκολο με την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα, αλλά μαθηματικά εφικτό. Όπως και να έχει, όμως, δεν αρκεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να σώσει την κατάσταση. Κάτι που είχε καταφέρει πέρυσι με την πορεία του ΠΑΟΚ ως τους προημιτελικούς του Europa Conference League και την παρουσία του Ολυμπιακού στα νοκ άουτ του Europa League.

Με αυτά τα αποτελέσματα, με τους βαθμούς που πήραν, η Ελλάδα έσωσε την 15η θέση στο ranking της UEFA και αυτό σημαίνει ότι του χρόνου, τη σεζόν 2023-24, θα βγάλει 5 ομάδες στην Ευρώπη: Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος θα συμμετάσχει επίσης στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο κυπελλούχος θα συμμετάσχει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και ο τρίτος με τον τέταρτο της βαθμολογίας θα συμμετάσχουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επόμενη σεζόν είναι, ουσιαστικά, η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να έχει εκπροσώπηση στους ομίλους του Champions League, αν ο πρωταθλητής ή ο δεύτερος του φετινού πρωταθλήματος ή και οι δύο καταφέρουν να περάσουν τον 2ο προκριματικό, τον 3ο προκριματικό και τα πλέι οφ για να μπουν στους ομίλους. Από εκεί και πέρα, τα επόμενα χρόνια, τους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης οι ελληνικές ομάδες θα τη βλέπουν στην… τηλεόραση για κάποια χρόνια.

20ή ή 21η θέση και… «αντίο ζωή»

Φάση από τον αγώνα Ολυμπιακός - Καραμπάγκ

Αυτό θα συμβεί για τον εξής λόγο: Η φετινή παρουσία των ελληνικών ομάδων ήταν και όπως φαίνεται συνεχίζει να είναι μια «τραγωδία». Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης αποκλείστηκαν αμέσως στα προκριματικά του Europa Conference League, ενώ ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από τα προκριματικά του Champions League, κατέληξε στον όμιλο του Europa League και εκεί έχει τις χειρότερες επιδόσεις και από τις 32 ομάδες που συμμετέχουν.

Η 15η θέση της Ελλάδας στο ranking της UEFA, με λίγα λόγια, χάνεται. Η χώρα μας, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος της τρέχουσας σεζόν θα είναι στην 20ή ή στην 21η θέση της ευρωπαϊκής βαθμολογίας. Και αυτό σημαίνει το εξής: Τη σεζόν 2024-25, του παραχρόνου δηλαδή, η Ελλάδα θα έχει ξανά 4 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα χωριστούν ως εξής: Ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League και οι άλλοι τρεις θα συμμετέχουν στα προκριματικά του Europa Conference League.

Ο πρωταθλητής, δηλαδή, θα έχει ακόμη έναν προκριματικό γύρο, επιπλέον, να περάσει για να φτάσει ως τους ομίλους. Και πόσο εύκολο θα είναι αυτό με τις κληρώσεις που θα έχουν; Αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό, η θέση του οποίου στο ranking της UEFA επίσης χαμηλώνει κάθε χρόνο, οι υπόλοιπες ομάδες είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Οι ευρωπαϊκές βαθμολογίες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ σημαίνουν ότι δεν θα έχουν εύκολες κληρώσεις γιατί δεν θα είναι στους δυνατούς.

Η παρουσία στους ομίλους του Champions League, επομένως, για μια ελληνική ομάδα θα μοιάζει με θαύμα τα επόμενα χρόνια. Η επόμενη σεζόν, με τη συμμετοχή δύο ομάδων στα προκριματικά, επαναλαμβάνουμε, μοιάζει σαν η τελευταία ευκαιρία, πριν από μια απουσία ετών, για να έχουμε εκπροσώπηση στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Εκεί όπου είναι και τα λεφτά με το πρεστίζ…