Ο Ιβάν Κούλιακ είχε προκαλέσει συζήτηση γύρω από το όνομά του τον Μάρτιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Απαράτους στη Ντόχα, όχι μόνο επειδή είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο αλλά κυρίως επειδή είχε το γράμμα «Ζ», το οποίο υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στη φόρμα του καθώς στεκόταν στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό χρυσό Ολυμπιονίκη Ιλία Κοβτούμ.

Η κίνησή του να κολλήσει το συγκεκριμένο γράμμα στη φόρμα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στον διεθνή Τύπο αλλά και στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), η οποία ανακοίνωσε τώρα την απόφασή της. Και η απόφασή της είναι να τιμωρήσει με αποκλεισμό ενός χρόνου τον Ρώσο αθλητή.

«Ο κ.Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον κώδικα πειθαρχίας της FIG, τον κώδικα δεοντολογίας της FIG, τον κώδικα συμπεριφοράς της FIG και τους τεχνικούς κανονισμούς της FIG όταν φόρεσε το γράμμα «Z» στην φόρμα του. Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει σε καμία εκδήλωση ή διαγωνισμό που έχει εγκριθεί από την FIG που διοργανώνεται από μια συνδεδεμένη ομοσπονδία-μέλος της FIG για ένα έτος από την ημερομηνία αυτής της απόφασης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.