Η Καμίλα Βαλίεβα, που έγραψε ιστορία με την τετραπλή περιστροφή στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου καθώς το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) τη δικαίωσε για την υπόθεση με την απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, που βρέθηκε στον οργανισμό της.

Το CAS αποφάσισε ότι δεν πρέπει να αποβληθεί από τους Ολυμπιακούς επικαλούμενο «εξαιρετικές περιστάσεις» για την απόφασή του, και τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Βαλίεβα είναι «προστατευμένο άτομο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, λόγω της ηλικίας της πράγμα που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης. «Μια τιμωρία θα μπορούσε να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη» σημειώνει στην απόφασή του το CAS.

Έτσι, η Καμίλα Βαλίεβα είναι πλέον ελεύθερη να αγωνιστεί την Τρίτη στον ατομικό αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών.

Ποια είναι η 15χρονη που «μάγεψε» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Kamila Valieva ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 3 ετών και όταν έφτασε τα 5, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2019-2020 σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε ηλικία μόλις 13 ετών σε διεθνείς διαγωνισμούς, στην πίστα του Junior Grand Prix στη Γαλλία. Εκεί πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση, αλλά λόγω πτώσης κατέκτησε την τρίτη θέση.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ακάθεκτη και τη σεζόν 2020-2021 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο με ενήλικους.

Πλέον, είναι η πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης για το 2022, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων (2020), νικήτρια του Grand Prix Junior της σεζόν 2019/2020, πρωταθλήτρια εφήβων το 2020 και Χρυσή Ολυμπιονίκης σε ομαδικό αγώνισμα για το 2022.

Μάλιστα, έγινε η πρώτη πατινέρ που σημείωσε περισσότερους από 90 πόντους στο σύντομο πρόγραμμα, περισσότερους από 185 πόντους στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και περισσότερους από 272 πόντους για τον συνολικό αριθμό πόντων σε αγώνες υπό την αιγίδα του Διεθνής Ένωση Πατινάζ.